Adice: vodovod uskoro, strpljenje za kanalizaciju

Ove godine neće biti značajnijih ulaganja u kanalizacionu mrežu, ali zato u proegramu JKP „Vovovod i kanalizacija“ (ViK) stoji uređenje vodovoda u Adicama, rečeno je na tribini „Uređenje Adica“ koja je održana u istoimenom mesnom odboru. Direktor „ViK“ Branko Bjelajac objasnio je da, nažalost, plan izgradnje kanalizacije nije ustanovljen, ali vodovod bi treba da počne da se radi na jesen.

 

adice 5

Kako je naveo, preko ulice Ćirila i Metodija napraviće se bajpas na postojećemcovovodu kako bi se i Adičanima i Telepčanima omogućio bolji protok vode. Bjelajac je rekao da će se više o kanalizaciji znati nakon junske sednice Skupštine Grada , kada se bude tačno znalo u kom pravcu će se novac kretati.

Na tribini je govorio i direktor JGSP „Novi Sad“ Branislav Bogaroški, koji se osvrnuo na autobusku mrežu u ovom delu grada. Najavio je asfaltiranje jednog dela ovog naselja tokom leta, koje će obuhvatiti ulice Sime Šolaje, Branka Ćopića, pa sve do Paunićeve ka OŠ „Marija Trandafil“. Ovim bi se poboljšala infrastruktura koja bi dovela  stvaranja kružne linije na Adicama i Telepu. Kako je naglasio, društvei aktivizam je neophodan da bi se ovakva ideja ostvarila i pozvao građane da preko potpisa upute peticiju Gradu i tako daju dodatni arhument JGSP-u koji bi radio po potrebi građana.

Adičani su imali dosta pitanja koja su se ticala odvoda kišnice, dotrajalih azbest-cementnih cevi vodovodne mreže, starosti autobusa koji voze ovuda. Bjelajac je objasnio da u gradu postoji oko 2500 kilometara mreže koje pokriva „ViK“ a da je od toga 70 odsto azbest-cementnih cevi koje su se ugrađivalo do osamdesetih godina a trajanje im je odavno isteklo. Kako je kazao, potrebne su milijarde dinara da se uredi ono na čemu se nije radilo godinama i da bi cela ta promena cevi pa izgradnja nove mreže trajala preko 10 godina, što bi stanovnike Adica ostavilo bez kanalizacije veoma dugo.

-Najpre će se graditi kanalizacija an Adicama tamo gde je nema, pa kad se to završi, određeni delovi stare mreže će se menjati. Drugačije ne može- rekao je direktor „ViK“ dodajući da je neophodno i odvajanje atmosferske od fekalne kanalizacije.

Što se tiče starosti autobusa, Bogaroški je rekao da u voznom parku postoji oko 250 autobusa a da su na liniji redovno 211. Naveo je da se jedino za niskopodne autobuse zna da idu bulevarima ali da se ne može znati koji autobus ide u koji deo grada do onog trena kada on ne krene.

Prisutne je zanimalo kako rešiti pitanje romske dece koaj nemaju pokazne karte jer ih ni ne mogu izraditi zbog nedostatka ličnih dokumenata. Objašnjeno je da Gradska uprava za socijalni rad rešava takve slučajeve, kao što je to urađeno sa decom u Bangladešu.

Što se tiče besplatnih priključaka za socijalno ugrožene, Bjelajac je naveo da se to može uraditi ukoliko se mesna zajednica ili kakva organizacija založe za pojedinca pa pošalju Upravnom odboru „ViK“ zvaničnu molbu. On je rekao da se ovakve molbe upute predsedniku UO „ViK“ Dragoslavu Gavrančiću, na adresu Masarikova 11, 21 000 Novi Sad.

Moderator tribine bio je predsednik MO „Adice“ Srđan Tornjanski, a koordinatorka cele serije tribina „Naši ljudi za našu kuću“ jeste članica IO GrO LSV Novi Sad Milica Vlaisavljević.

Prethodni tekstKanalizacija i na Telepu
Sledeći tekstOkrugli sto na temu decentralizacije