Autonomija je snaga

 

Vojvodina ne sme da čeka da joj neko drugi da autonomiju, već mora sama da se izbori za nju, rečeno je na jučerašnjoj tribini LSV koja je održana u Radničkom domu u Novom Sadu.

 

 

Potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović poručio je prisutnima da autonomija predstavlja snagu i mogućnost razvitka ne samo zemlje već i celog društva.

-Po prvi put od 1997. Godine u Srbiji postoji kontinuitet u vlasti i stvara se kora vizije. Ovi izbori su mogućnost za sve nas, a Novi Sad više nikad ne sme biti poligon eksperimentisanja različitoh vlasti kao što je to blo za vreme Maje Gojković- rekao je Jovanović.

On se osvrnuo da to šta je sve Liga pokrenula odnosno uradila otkako se našla u gradskoj vlasti. Potpredsednik ove partije podsetio je na pitanje rešavanja problematike trščara, gužvi pred šalterima, otvaranje policijske stanice na Novom naselju, podizanje spomenika velikanu Vasi Stajiću, otvaranje kancelarije za mlade, uređenje stadiona.

– Zašto Novi Sad ne bi imao mogućnost da štiti i razvija svoje kulturno-istorijsko nasleđe poput Rima? Zašto ne bi grad napravio nešto grandiozno poput Ajfelovog tornja u Parizu ili imao parkove kao što postoje u Londonu? Ako sad odustanemo, nemamo prava da se posle žalimo i bilo šta kažemo- zaključio je Aleksandar Jovanović.

Odluke moramo donositi mi

Na tribini je govorila i portparolka LSV i kandidatkinja za gradonačelnicu Aleksandra Jerkov objasnivši zašto je Liga podržala ovu Vladu i šta je sve učinila sa pet poslanika u republičkom parlamentu. Podsetila je na pitanje javne svojine gde je vraćena imovina Novom Sadu i pokrajini, te Zakon o zabrani fašističkih simbola i manifestacija neonacističkih organizacija. Međutim, nažalost, podsetila  je i na to da u Vojvodini, koja ima 45 opština, trenutno postoje dva aparata za magnetnu rezonancu, dok u Beogradu ima 17. Spomenula je i to da Beograd ima 27 puta veći budžet od Vojvodine, koja ga zapravo „puni“.

-Mi živimo ovde i živećemo i nakon izbora. Nećemo zaboraviti ko nas je ovde postavio i ne smemo dozvoliti da neko drugi donosi odluke u naše ime- poručila je Jerkov.

Prisutnima se obratio i poslovni direktor LSV Dušan Bajić koji je pobrojao sva preduzeća koja vode ligaši i sve njihove uspehe u protekle četiri godine. Naveo je da je od 2008. godine usledila revitalizacija mnogih preduzeća čiji je rad sa prethodnom vlasti bio unazađen za 30 do 60 odsto. Kao jedan od primera naveo je JKP „Vodovod i kanalizacija“ koje je sada, po prvi put u 40 godina poslovanja, počelo da ulaže u kanalizacionu mrežu. Na spisku su se našli i „Tržnica“, „Stan“, „Urbanizam“, GSP, „Toplana“.

Popraviti agrarnu politiku

Ovom prilikom predstavljena je i kandidatkinja po većinskom sistemu Maja Timotijević, doktorka poljoprivrednih nauka koja je govorila o problemima u poljoprivredi. Kazala je da se u Vojvodini 50 odsto stanovništva bavi poljoprivredom, te da se oko 45 odsto budžeta Srbije puni upravo iz poljoprivrede u pokrajini. Ipak, kako je rekla, od prošle godine Vojvodina više nije žitnica Srbije, jer je godinama uništava loša agrarna politika koja ne vodi računa o „malom seljaku“ i njegovoj konkurentnosti.

Timotijević je objasnila da je neophodno da se izglasa Zakon o osnivanju nacionalne laboratorije za ispitivanje bezbednosti hrane, kao što to utvrđuje Evropska konvencija. Dodala je da je neophodno da Uprava za agrarna plaćanja ima ispostavu Vojvodini, jer „ono šro je naše, treba da ostane u Vojvodini“.

Tribini su prisustvovali funkcioneri i članovi LSV i SPO.

 

Prethodni tekstAutonomija je snaga
Sledeći tekstLSV druga na listi