Bajić: Početak gradnje veletržnice možda sledeće godine

Dusan-Bajic-700x400

Novi Sad, 3.jul 2018. – Direktor JKP „Tržnica“ Dušan Bajić izjavio je za portal 021.rs da nedavna odluka Skupštine grada da urbanisti odrede lokacije za deset gradskih pijaca i više pijaca u okolnim naseljima, kao i za veletržnicu, predstavlja samo prvi korak ka određivanju mesta gde će biti sagrađen ovaj objekat.

On nije želeo da licitira sa mogućim lokacijama, navodeći da očekuje da urbanisti odrede nekoliko potencijalnih mesta za veletržnicu koja bi trebalo da ima od 7 do 10 hektara i dobru saobraćajnu povezanost prvenstveno za kamionski saobraćaj, ali i da ne bude previše udaljena od urbane zone, pošto su glavni kupci uglavnom manje radnje.

Bajić objašnjava da o gradnji veletržnice, čija procenjena vrednost ide od 800 miliona do 1,2 milijarde dinara, odnosno do oko 10 miliona evra, konačnu odluku donosi gradska uprava, jer treba da se vidi hoće li ona biti u sastavu „Tržnice“, sestra firma „Tržnice“ ili možda samostalno preduzeće.

Prema njegovim rečima, „Tržnica“ bi, ukoliko tako Grad odluči, odmah po određivanju lokacije mogla sama svojim sredstvima da učestvuje u delu komunalnog opremanja, odnosno gradnji i ograđivanju uređenja platoa.

– Za hladnjaču imamo ideju da je gradimo kao što je građen Master centar Sajma, odnosno pola bi dali kupci, a pola „Tržnica“ i ona tako ne bi izazivala velike troškove. Procenjujemo da bi preduzeće sa sopstvenim sredstvima moglo da finansira četvrtinu troškova gradnje i uređenja veletržnice, dok bi četvrtina bila obezbeđena preko kredita na 7-8 godina uz grejs period od 2-3 godine, što je moguće. Ostatak od 50 odsto obezbedio bi Grad. Ovo su grube procene i tek nakon što se napravi projekat znaće se troškovi i udeo finansiranja – objašnjava Bajić.

Kako je pojasnio, prvo bi se uredili prostori za prodaju iz kamiona i prodaju konditorskih proizvoda, što se već obavlja i na Kvantaškoj pijaci, a u drugoj ili trećoj fazi usledila bi gradnja hladnjače i upravne zgrade. Za sada nema procene koliko bi bilo potrebno da se sredi i uredi veletržnica i premesti Kvantaška pijaca, ali direktor „Tržnice“ za 021.rs navodi da bi se, ako sve bude išlo nekim redom, moglo očekivati da popularni „Kvantaš“ bude iseljen za 3 do 5 godina.

(Radio 021)