Borba protiv nasilja nad ženama

stopnasilju

Forum žena (FŽ) Gradskog odbora LSV organizovao je akciju povodom „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ na ćošku Zmaj Jovine ulice kod Trga slobode.

 

Aktivistkinje su delile letke i razgovarale sa građanima, a predsednica FŽ Baršonj Golubović rekla je da postoji napredak što se tiče prijavljivanja nasilja, ali da se na mnoge prijave samo izrekne opomena ili novčana kazna.

 

– Kada se nasilnici i kazne, budu u zatvoru od tri meseca do tri godine što je malo. Tek za teške povrede nasilnik može dobiti deset godina. Vreme između prijave i procesuiranja mora se skratiti. Kada žena prijavi nasilje ona bi na sudu trebala biti odmah, time bi znatan broj žena bio spašen. Forum žena LSV smatra da nasilje nad ženama i u porodici nije i ne sme da se tretira kao privatni problem i zalaže se za sankcionisanje nasilnika i primenu svih pravnih normi u oblasti prevencije i suzbijanja nasilja- navela je Golubović.

Dodala je da ovo nije problem pojedinaca nego celokupnog društva, a uhvaćeni nasilnici bi trebali proći određeni vid edukacije i defektološkog rada. Ona se osvrnula i na nejednaka prava koja i danas u Srbiji žene guraju u drugi plan, a diskriminacija je najviše prisutna pri zapošljavanju gde su muškarci u velikoj prednosti. Inače, prema podacima nevladinih organizacija u toku ove godine oko 500 žena u Novom Sadu je zatražilo pomoć od policije zbog raznih matretiranja svog supruga.

Prethodni tekstAkcija Foruma žena
Sledeći tekstIzbori za članove Saveta i Nadzornog odbora MZ „Salajka“