Borbu protiv vandalizma početi u školama

kolaranji-1

Predsednik Izvršnog odbora LSV Novi Sad Robert Kolar najavio je danas da će zbog narastajućeg vandalizma u gradu, odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine tražiti od nadležnih da se kroz niz edukativnih radionica u novosadskim osnovnim i srednjim školama mladim sugrađanima od najranijeg doba skrene pažnja o pojmu i značaju javne svojine, da je to naše zajedničko i da zato zavređuje posebnu brigu.

On je rekao da je povod za ovakvu inicijavu uočljiv u svakom delu grada, počev od grafita mržnje, krađa klupa i paljenja kontejnera, do šaranja spomenika.

– Na inicijativu Mesnog odbora LSV „Sava Kovačević“ u ovom kvartu je prošle nedelje napravljen saobraćajni poligon za decu. Nakon samo jedne noći poligon je ostao bez jednog saobraćajnog znaka, a do danas četiri saobraćajna znaka su ukradena – predočio je Kolar.

Potpredsednik Mesnog odbora LSV Sava Kovačević Aleksander Čanji pita kome je u interesu da se ruinira prostor predviđen za kvalitetniji život dece?

– Kome i za čega trebaju saobraćajni znaci namenjeni deci?  Zbog čega neko piše pogrdne reči o majkama na toboganima za decu? Sa kojim pravom neko svoje navijačke strasti ili politički stav ispisuje na fasadi doma zdravlja ili privatnoj kući – kaže on.

Čanji podseća i na primere iz drugih delova grada poput paljenja novog podzemnog kontejnera na Bulevaru Mihajla Pupina, krađe klupa iz parkova ili sadnica cveća iz gradskih aleja, demoliranja košarkaškog terena na Keju i rušenja tek postavljenih kanti za smeće na Novom Naselju.

Robert Kolar je podsetio da se Liga već dugo suprostavlja svakom obliku vandalizma i ruženja grada, te da je Liga prošle nedelje, prekrečila grafite mržnje i psovki, a nedavno brisala i tablu na ulazu u Novi Sad na kojoj je bio preškraban naziv Ujvidek, kao i da je na razne druge načine doprinela da se grad uredi i bude lepše i prijatnije mesto za život.

– Međutim, to više nije dovoljno. Apelujemo na naše sugrađane da zajednički vratimo odnos premu gradu koji smo ranije imali. Apelujemo na policiju da svako ko uništava našu imovinu bude procesuiran. Takođe apelujemo na škole i roditelje da govore deci šta je zajednička imovina i kako se prema njoj ophoditi , ali i da podrže inicijativu da se u obrazovnim ustanovama pokrenu edukacije na ovu temu – kazao je Robert Kolar. On je dodao i da je ovakav vid edukacije sproveden u većini zemalja koje su prošle kroz tranziciju, a koje su sada uređene članice Evropske unije.

Prethodni tekstObelodaniti nasilje i kazniti počinioce
Sledeći tekstNovosadskim trudnicama isplaćene pune zarade