Borićemo se da Srbija ne bude bilo čija provincija

nenadcanak20111221

Mislim da je ova godina bila veoma teška, a da će sledeća biti još teža. Međutim, nismo se predali prošlu 21 godinu, nećemo ni sada – rekao je na novogodišnjoj, konferenciji za novinare predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Govoreći o budžetu Srbije za 2012. godinu on je rekao da je dobra vest da u „njemu postoje predviđena sredstva koja će po prvi put od kad je donet Koštuničin Ustav zadovoljiti ustavni okvir, to jest predviđaju za Vojvodinu sedam procenata budžeta Srbije“.

Vojvodina se zadužuje dok joj duguju pare

Čanak je ipak rekao da je nezahvalno trenutno komentarisati taj budžet jer je mnogo stvari koje su u njemu čudnovate i naveo je jednu od njih.

– Budžetom se predviđa zaduživanje pokrajine, od strane Vlade AP Vojvodine, za četiri milijarde dinara za Fond za kapitalna ulaganja. I to kod komercijalnih banaka. A istovremeno Vlada Vojvodine ne čini ništa da šest milijardi dinara koje Republika Srbija duguje AP Vojvodini, na neki način dođu u Vojvodinu i da se time izbegne zaduživanje građana Vojvodine po komercijalnim uslovima kod komercijalnih banaka – rekao je predsednik LSV. On je dodao da će LSV glasati za taj budžet jer bi svako obaranje budžeta ovoga trenutka izazvalo političku nestabilnost u zemlji.

– Ali ćemo posle sledećih izbora, sa svojim koalicionim partnerima, sa kojim verujem da ćemo ponovo preuzeti odgovornost za vođenje zemlje, morati ozbiljno da razgovaramo na tu temu – rekao je Čanak. On je naveo i da su prioriteti u prethodnom periodu kao što su vizna liberalizacija, završetak saradnje sa Haškim tribunalom, i usvajanje zakona iz evropske agende, mahom ostvareni, a za naredni period je najavio i neke nove prioritete.

– U te druge prioritete će doći sasvim sigurno pitanje položaja AP Vojvodine, promene Ustava Republike Srbije i decentralizacija zemlje na način koji bi bio nešto drugačiji nego što se sada u predizbornoj kampanji često spominje – rekao je on.

Samostalno na pokrajinskim i lokalnim izborima

Kada je reč o izlasku LSV na naredne republičke izbore predsednik LSV je rekao da će njegov predlog Glavnom odboru stranke biti da Liga ide na te izbore sa Demokratskom strankom. On je podsetio da bez koalicija ne može zbog Šešeljevog zakona iz 1996. godine koji je uveo cenzus od pet posto i Srbiju organizovao kao jednu izbornu jedinicu.

– Dakle tim zakonom je predviđeno da bude toliko visok izborni prag da jednostavno ostanu samo populističke stranke, i da tu nikakva građanska, regionalna ili kakva druga stranka ne može da ostane. Na žalost moju to je i dalje tako – rekao je Čanak. On je podsetio i da je Liga sa drugim koalicionim partnerima iz prošlosti već išla na izbore, i da je njeno iskustvo da je najbolje ići sa DS. Na pitanje da li misli da je Preokret opcija koju bi trebalo razmotriti, Čanak je rekao:

– Jel vi znate Čedu Jovanovića? Jeste išli s njim na izbore? E, ja jesam. Ići ćemo sa Demokratskom strankom– rekao je on.

Predsednik LSV je takođe rekao da što se tiče izbornih pravila u pokrajini i u lokalu Liga nema nikakvih problema, i da već dugi niz godina nema problema ni sa cenzusom na teritoriji AP Vojvodine, kao ni na lokalnim izborima.

– Mislim da će Liga pokazati vrlo dobar rezultat na sledećim izborima na lokalnom i pokrajinskom nivou – rekao je on.

Kandidati za premijera Vojvodine

Odgovarajući na pitanje da li će biti kandidat LSV za gradonačelnika Novog Sada, Čanak je rekao da o tako nečemu treba da odluči Gradski odbor LSV Novi Sad i dodao da tu ima i drugih stvari.

– Zašto mislite da ne može niko da kaže ako budemo imali dovoljno poslanika u pokrajinskom parlamentu „osoba XY će biti naš predlog za premijera“? To je recimo realnije iz jednostavnog razloga što se premijer vojvođanske vlade ne mora birati iz redova poslanika i tu je onda potpuno drugi koordinatni sistem. To je onda čak i racionalnije samo što se toga dosad niko nije setio – rekao je on. Na dodatno pitanje da li je onda zainteresovan za poziciju pokrajinskog premijera Čanak je podsetio da je tu funkciju već obavljao pre 12 godina kada je bio prvi čovek Vlade Vojvodine u senci.

– Ta Vlada je je okupljala istaknutije ljude tog vremena, a imali smo i mlađe ljude koji se još nisu dokazali, recimo Pajtić dr Bojana. On je recimo bio ministar vera u toj vladi u senci. Imali smo dobru saradnju – rekao je Čanak dodajući da u karijernom smislu nema nikakvu političku ambiciju.

– Ali sve ono što može da bude od koristi građanima Vojvodine i Srbije, a stranka čiji sam član i imam čast da budem u zadnje vreme predsednik, stavi pred mene, ja ću to ispuniti – rekao je on.

Kandidatura ne zavisi od nas

Čanak je rekao i da dobijanje kandidature Srbije za priključenje Evropskoj uniji ne zavisi od nas.

– Uglavnom svi uslovi koji su pred Srbiju postavljeni su manje više i ispunjeni osim onih koje Srbija u svom aktuelnom izdanju ne može da ispuni. Lično mislim da je pred nama burnih nekoliko meseci iz jednostavnog razloga što ne treba zaboraviti da se EU suočava sa mnogo svojih unutrašnjih stresova i problema – rekao je on.

Čanak smatra da je učinjeno puno. Kako je rekao, pitanje barikada počelo je nekako da se rešava, a počele su da se uklanjanju paralelne insititucije mada možda ne brzinom kojom bi to trebalo.

– Potrebno je mnogo više od toga i mislim da je uspostava poverenja na Kosovu uz puno poštovanje ljudskih prava i rezolucija Saveta bezbednosti, kakve god one bile, mislim da je to put kojim se strateški može doći do političkog rešenja – naveo je on.

Imperijalne namere Rusije

Predsednik LSV je rekao i da su pojedine kontroverzne poruke iz zemalja EU dovele do određenog evroskepticizma u Srbiji i u tom smislu podsetio na poruke mađarskog parlamenta oko usvajanja određenih zakona u Skupštini Srbije. On međutim smatra i da se zaboravlja šta su alternative Evropskoj uniji i da su te alternative nedovoljno dobro pokazane.

– Tu je verovatno najbolji primer zaista nerazumljivo ponašanje ambasadora Ruske Federacije A. Konuzina koji je jednostavno prekršio sva pravila diplomatskog bontona direktno se mešajući u unutrašnje stvari Republike Srbije i na taj način jasno pokazao da Ruska Federacija ima praktično imperijalne namere prema Srbiji. Gde je popustljivost toga tipa da se čak napravi nekakva baza za intervencije u slučaju kriznih situacija u Nišu, po mom mišljenju nedopustiva popustljivost prema tim pretenzijama – rekao je Čanak i dodao:

– To je, dakle zaista neverovatno tim pre što je potpuno jasno da su namere Ruske Federacije, čiji je glasnogovornik A. Konuzin, da nametne jednu prorusku, marionetsku vladu u narednom periodu i da ta marionetska vlada odradi ono što je strateški cilj Ruske Federacije, a to je da po bagatelnoj ceni kupi Telekom Republike Srbije i Elektroprivredu Republike Srbije i da sa ta tri sistema, znači NIS-om, EPS-om i Telekomom praktično na taj način se postavi u kičmu sistema Srbije da svaki ostali izbori postanu potpuno nevažni i da Srbija postane san Nikolić, komunalnog radnika, Tomislava i njemu sličnih istomišljenika, a to je ruska provincija – naveo je predsednik LSV.

Čanak je rekao da je to stvar koju LSV vrlo jasno očitava i koja je apsolutno nedopustiva, i da upravo u tom smislu evopske integracije nemaju alternativu.

– Mi ćemo se naravno svim silama boriti protiv toga da Srbija bude i Ruska i bilo čija provincija – rekao je Čanak.

Prethodni tekstPriznanje za Gradski odbor LSV Novi Sad
Sledeći tekstPuno rezultata za Vojvodinu i njene građane