Borili smo se 22 godine, borimo se i dalje

canak20120509

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je u obraćanju povodom 22. rođendana LSV koji je u ponedeljak 16. jula obeležen u Novom Sadu, pozdravio predstavnike ambasada i brojne druge visoke zvanice.

Prisutni su bili predsednik SDU Žarko Korać, lider SPO Vuk Drašković, predsednik SDP Rasim Ljajić, pokrajinski premijer i potpredsednik DS Bojan Pajtić i potpredsednik LDP Dušan Mijić, kao i prijatelji sa kojima su se ligaši sve ove godine borili za bolje društvo.

Čanak je međutim ukazao da se, pošto nije počupano svo zlo, koje se razvijalo tokom devedesetih godina prošlog veka, koje nas je svađalo sa komšijama i prijateljima i pošto 2000. godine nisu zabranjeni SPS, SRS, JUL i Stranka srpskog jedinstva, danas taj krug zatvorio:

– Danas, glavne snage predstavljaju falsifikatori, lažovi, oni koji su kraduckali pa bi da dokraduckaju i oni koji su ursali Srbiju i žele da je doursaju – ukazao je Čanak, uz opasku da mladi ljudi koji su stekli diplome znanjem odlaze, dok je na čelu države onaj ko podnosi tužbe kad ga neko pita o studentskim danima.

Lider LSV je podsetio da je aktuelni Ustav Srbije prevara i falsifikat Vojislava Koštunice, Tomislava Nikolića i Ivice Dačića.

On je ocenio da su odluka Apelacionog suda kojom se Nikolićevom prijatelju, Dušanu Stuparu omogućava odbrana sa slobode, te odluke Ustavnog suda Srbije kojom se na posao vraćaju nereformisane sudije, a najbrutalnije seku nadležnosti Vojvodine jedan od primera kako se pravosuđe preporučuje novoj vlasti.

– Ukidaju presude, ukidaju autonomiju Vojvodine, očekujem da će, ukoliko se ovako nastavi, za neki budući dan državnosti biti amnestirani i oni koji su osuđeni za ubistvo Đinđića. To je, uostalom, i bilo obećanje u predposlednjoj izbornoj trci Tomislava Nikolića – podsetio je Čanak.
– Dvadeset i dve godine se borimo da Vojvodina ima zakonodavnu, sudsku, izvršnu vlast, pravo na imovinu i prihode  i sve to garantovano ustavom – istakao je Čanak.

Lider LSV je poručio da protekle 22 godine nisu izgubljene, jer su za to vreme obezbeđeni ljudi, kontakti i infrastruktura, te da sve okupljene vezuje ta ideja.

– Borili smo se 22 godine. Borićemo se i 2, i 22 i 222 ako treba, ali neće trebati toliko, da to ostvarimo – poručio je Čanak.

– Svi pripadnici LSV imaju samo jedan zadatak – da nikad ne odustanu, poručio je on.

Prethodni tekstDanas 22. rođendan Lige socijaldemokrata Vojvodine
Sledeći tekstŽenama više mandata