Četvrt veka od prvih demonstracija LSV

NOVI SAD, 22. septembar – Pre 25 godina, od 18 do 23. septembra 1991. godine, Liga socijaldemokrata Vojvodine je održala prve antiratne demonstracije ispred Skupštine AP Vojvodine, sa šetnjom do Komande garnizona, nakon čega su privedeni Nenad Čanak i Vladimir Kranjčević.

LSV
Bilo je to vreme uzleta Slobodana Miloševića, nedugo nakon takozvane „jogurt revolucije“, kada nije bilo nimalo popularno biti autonomaš, biti protiv rata i nacionalističke histerije. Međutim, ljudi koji su se godinu dana okupili oko programa 3A – antinacionalizam, antitotalitarizam i autonomija Vojvodine, osećali su to kao svoju dužnost.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je upozoravala na svo zlo koje preti i koje se na žalost posle toga dogodilo i regionu, i Srbiji i Vojvodini u njoj.

I tada i godinama koje su usledile, ligašice i ligaši su bili hapšeni i etiketirani na različite načine, ali nikada nisu odustali od svojih ciljeva.

Danas, kada se reč „rat“ ponovo koristi u javnom govoru, kada je situacija u regionu ponovo uzavrela, kada se na pojedinim naslovnim stranama ponovo širi nacionalna histerija i kada se okreću crne stranice u istoriji vojvođanske autonomije, Liga socijaldemokrata Vojvodine  je puno veća, organizovanija, snažnija i parlamentarna na svim nivoima.

Imamo 26 godina iskustva u borbi za mir, ravnopravnost, istinu i suočavanje sa prošlošću. Borbi za evropski put Vojvodine i čitave Srbije. Takođe, imamo 26 godina iskustva u borbi za najviši stepen autonomije Vojvodine – za zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode i sopstvenu imovinu garantovanu Ustavom.

I, sada ćemo se boriti još jače.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Prethodni tekstCentralni gradski prečistač mogao bi biti gotov do 2022. godine
Sledeći tekstRebalans budžeta omogućava prečistač otpadnih voda u Novom Sadu