Dan Dunava i buđenje ekološke svesti

Povodom obeležavanja Dana Dunava, 29. juna, članice i članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine će prikupljati potpise za inicijativu da Skupština grada donese odluku o prelasku proizvođača sa polietilenskih na biorazgradive kese, rečeno je jutros na konferenciji za novinare, koja je održana u Sali za sastanke GrO LSV Novi Sad.

pres

 

Predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora LSV Novi Sad Robert Kolar kazao je da je ova akcija samo jedna u nizu kojom se namerava uticati na ekološku svest Novosađana i time se napraviti dugoročna investicija.

– Kroz kredite i bespovratna sredstva u malu i srednju proizvodnju, uz investicije Pokrajine ili Republike, može se uticati na zamenu proizvodnje i time bi država uložila u razvoj ekološke svesti. Treba naglasiti da je biorazgradiva proizvodnja svakako jeftinija od polietilenske – naveo je Kolar dodajući da se donošenje pomenute odluke očekuje naredne godine.

Dodao je da je potencijal Dunava veliki i da bi se na njemu mogle održavati razne kulturne manifestacije, svirke, prikazivanje filmova, izložbe. Potpredsednica GrO LSV Novi Sad Aleksandra Jerkov navela je da je Vojvodina jedna od prvih učesnica Dunavske strategije što joj omogućava široko polje saradnje sa evropskim zemljama, dajući primer Novosadskog univerziteta koji je tokom reke povezan sa mnogim drugim univerzitetima.

– Dunav je spona koja povezuje evropske zemlje i stvara specifičan identitet koji obavezuje sve koji žive na ovoj reci da budu i odgovorniji prema njoj – kazala je Jerkov i dodala:

– LSV je pokrenula malo neobičnu akciju za jednu partiju, jer iako ekologija nije na vrhu liste prioriteta svih nas, gledajući na duže staze, to je investicija u buduće generacije a ne u političke ciljeve – zaključila je funkcionerka LSV dodajući da je Liga imala niz uspešnih akcija poput policijske stanice na Novom naselju, pune plate za trudnice, apoteke na Detelinari i da su svakodnevni problemi sa kojima se susreću Novosađani prioritet sa kojima se moramo suočiti i pronaći rešenje.

Povodom obeležavanja Dana Dunava, Gradski odbor LSV Novi Sad organizuje akciju prikupljanja PET ambalaže u sredu, 29. juna, od 9 do 17 časova, na Keju žrtava racije, na donjem platou između Spomenika žrtvama racije i broda „Zeppelin“.

Jedan štand biće postavljen od 9 časova na pomenutoj lokaciji, a ostali od 13 časova. Od prikupljenih boca praviće se umetnička instalacija „Dunavsko čudovište“ koja će krasiti Kej naredna tri dana, kada će biti uklonjena uz saradnju sa „Gradskom čistoćom“. Instalaciju će praviti tri akademska umetnika Laslo Silađi, Julijana Kiš i Slobodan Bodulić.

Dan Dunava predstavlja integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja pojedinaca i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa.

Prethodni tekstAkcija Forum žena za radna prava žena
Sledeći tekstPrijem novih članova