Dečija sportska liga okupila preko sto mališana

Novi Sad, 18. jun 2011– Dečija sportska liga, prva po redu, održana je na igralištu između ulica Sava Kovačević i Felegi Tivadara sa ciljem da se ovakvo mesto ispromoviše kao jedno od bitnih za razvoj i odrastanje deteta.

 

dsl-pobednici-1

Kako je rekao potpredsednik MO „Sava Kovačević“ LSV Novi Sad, odbora koji je organizovao akciju, Aleksander Čanji, za decu je igra najbitnija, ali mora se shvati da ona nije tu samo kao razbibriga već da je ključni deo procesa odrastanja, učenja, vaspitanja, razvoja psiho-fizičkih sposobnosti.

-Dete je aktivno, interaktivno i kreativno biće. Njegova aktivna priroda prikazuje se kroz inicijativu, istraživački duh, ponašanje, i iznad svega- kroz igru. Igra je prva manifestacija sposobnosti deteta i poseban oblik učenja. Dete ima potrebu da razume svet koji ga okružuje i d aovlada njime a ono u igri presuđuje i prisvaja stečena iskustva i postaje svesno njih- objasnio je Čanji dodajući da je to itekakva priprema za kasnije praktične aktivnosti.

Čanji je naveo da je zato i napravljena ova promocija dečijih igara koje su možda zaboravljene, poput trke u džakovima, ali svakako sui izazvale veliku zainteresovanost.

-Ovaj događaj je bitan iz više razloga a jedan od njih je i promocija igre van kuće, dalje od računara i video-igrica, u prirodi, na vazduhu, gde se deca druže, upoznaju, grade socijalne sposobnosti i jednostavno- uživaju- kazao je ovaj ligaš.

U okviru ove Dečije lige organizovano je nekoliko takmičenja: trka u džakovima, pikado, skok u dalj, gađanje limenki krpenjačom, balansiranje metle, vožnja biciklom – takmičenje u spretnosti, vožnja rolera – takmičenje u spretnosti, limbo ples, trka sa jajetom u kašici, poznavanje saobraćajnih propisa. Pravo učešća imala su deca do 12 godina.

Ovom prilikom skupljali su se potpisi podrške inicijativi pomenutog mesnog odbora kako bi se rekonstruisalo igralište u ovom kvartu. Prema Čanjijevim rečima, peticija će biti upućena gradskim vlastima jer je igralište već godinama zapušteno, a u kvartu ima dosta dece koja zaslužuju mesto gde bi se igrala. Njegove reči dokazala je i prisutnost mališana, te se njih pedesetak okupilo kako bi učestvovalo u naizgled sasvim običnom, ali lepo organizovanom, sadržajno bogatom i posve zanimljivom događaju.

b_450_400_16777215_0___images_stories_dsl-potpisi

 

Potpredsedniik MO „Sava Kovačević“ zahvalio se aktivistkinjama i aktivistima iz drugih mesnih odbora koji su podržali u ovu akciju i pomogli pri ocenjivanju i fer-plej suđenju, pisanju diploma, spremanju i raspremanju- svemu što je omogućilo da ovaj događaj protekne u najboljem mogućem redu. Među sudijama bio je predsednik MO „Omladinski pokret“ Đorđe Živančev kao i predsednik MO „Novo Naselje“ Slobodan Zonić, imena dece na diplomama pisao je predsedniki MO „Adice“ Srđan Tornjanski, a tehničku podršku i muziku obezbedila je Dragana Ponjavić. U samoj organizaciji  MO „Sava Kovačević“ bili su: Ivan Momčilović, Marijana Matijević, Nikola Bošnjaković i predsednik ovog mesnog odbora Vladimir Kranjčević.

 

POBEDNICI PRVE DEČIJE LIGE:

Trka u džakovima

 1. Gordana Milijaš
 2. Momčilo Diklić
 3. Andrija Milijaš

 

dsl-dzakovi

Pikado

 1. Todor Jerković
 2. Dušan Elez
 3. Nikola Stojnić

 

Poznavanje saobraćajnih propisa

 1. Vladimir Tešanović
 2. Miloš Milić
 3. Filip Guslov

 

dsl-propisi

Vožnja bicikla- takmičenje u spretnosti

 1. Filip Guslov
 2. Ivan Leđanac
 3. Miloš Milić

 

Vožnja rolera- takmičenje u spretnosti

 1. Tamara Zubac
 2. Goirdana Milijaš i Aleksandar Konc
 3. Anđela Pilipović

dsl-roleri

Limbo dens

 1. Marijana Krstić
 2. Staša Maksić
 3. Nađa Mihajlović i Aleksandra Živanović

 

dsl-limbo

Skok u dalj

 1. Gordana Milijaš
 2. Marijana Krstić
 3. Filip Gunclov

 

Trka sa jajetom u kašici

 1. Gordana Milijaš
 2. Vuk Dimitrov i Jovan Ničić
 3. Filip Guslov

 

dsl-jaje

Gađanje limenki krpenjačom

 1. Jovan Ničić
 2. Milica Jović
 3. Ivan Leđanac

 

dsl-limenke

Balansiranje metle

 1. Anđela Pilipović
 2. Marijana Krstić
 3. Filip Guslov i Aleksandar Konc

dsl-metla

Prethodni tekstNe postoje problemi samo izazovi, to mora biti naš moto
Sledeći tekstLSV podnosi predlog o izgradnji parka na Novoj Detelinari