Dobri rezultati posle tri godine edukacije đaka u saobraćaju

Član Gradskog veća zadužen za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić izjavio je u emisiji „Novosadske razglednice“ RTV Vojvodine da je treću godinu za redom organizovana i završena edukacija preko 15.000 đaka od prvog do četvrtog razreda iz svih osnovnih škola na području grada.

Prema njegovim rečima, obuka đaka do četvrtog razreda, a naročito uzrasta od osam i devet godina, izuzetno je važna zato što se u tom periodu deca osamostaljuju u saobraćaju, bez roditeljskog nadzora, najčešće na putu od kuće do škole.

– Da li slučajno ili zbog onoga što mi radimo unazad tri godine, mi u Novom Sadu imamo tu sreću da tokom tri godine nismo imali nijedno stradalo dete u saobraćaju – naveo je Kravić.

On je istakao dobru komunikaciju sa udruženjima biciklista tokom proteklih tri i po godine, što za rezultat ima oko 30 kilometara novih, rekonstruisanih ili obeleženih biciklističkih staza.

– Tako da Novi Sad ima više od 100 kilometara biciklističkih staza i to ga polako svrstava u gradove koji su blizu da imaju titulu biciklističkih gradova – kazao je Kravić.

Kako je objasnio, biciklistička staza Begeč– Futog– Novi Sad deo je staze levom stranom Dunava koja ide kroz celu Evropu, s idejom da se biciklom, recimo, može doći od Beča do našeg grada.

– Sa druge strane, završili smo projekat Novi Sad – Rumenka –Kisač – Irmovo – Čenej, a u toku je i izrada projekta Čenej – Novi Sad i staze prema Kaću. Tako bismo čitav taj krug zatvorili. To je važno i za bicikliste i za vožnju električnih bicikala. Ukratko – radimo na tome da povežemo Novi Sad biciklističkim stazama sa svim naseljima gde je to realno – rekao je Kravić.

Odgovarajući na pitanje voditeljke emisije, član Gradskog veća zadužen za saobraćaj poručio je i da su zimske službe u Novom Sadu apsolutno pripravne u slučaju pojave snega.

On je predočio da je još pre mesec dana obavljena smotra mehanizacije i ljudstva i da se dežurstva određuju spram praćenja temperature.

– Mi smo spremni ako treba sutra – sutra. Ako treba za tri nedelje – za tri nedelje –zaključio je Kravić.