Dodatnih 1.000 kvadrata za Gradsku biblioteku

biblioteka-pres

 

Dogradnja novih 1.000 kvadratnih metara Gradske biblioteke, koji će biti namenjeni za dečije odeljenje, čitaonicu, centar sa više desetina računara za korisnike i multifunkcionalnu salu, počeće 2013. godine, saopšteno je na konferenciji, a povodom završenog konkursa za dogradnju ove ustanove.

Na konkurs, koji su raspisali Gradska biblioteka i Društvo arhitekata Novog Sada, od 1. novembra do 1. decembra, pristiglo je 59 radova, a tri su nagrađena sa po 170.000, 90.000 i 60.000 dinara.

Autor prvonagrađenog rada koji predstavlja budući izgled Biblioteke je arhitekta Đorđe Bajilo i njegov tim, drugu nagradu osvojio je rad autorskog tima pod rukovodstvom arhitekte Ivana Nikolića, a treće mesto pripalo je arhitekti Zoranu Radojičiću.

Naredne godine krenuće se u izradu glavnog projekta, za koji bi iz gradskog budžeta trebalo da bude obezbeđeno dva miliona dinara.

– U pitanju je dvorišni deo parcele koji se proteže do Trga Republike, a prema urbanističkim uslovima postoji mogućnost dogradnje do susedne zgrade. Uslovi su takvi da spratnost ne sme da bude viša od postojećih objekata. Dakle, novi objekat će biti dimenzija prizemlja, prvog sprata i potkrovlja – objasnio je direktor Gradske Biblioteke Miloš Pankov.

Direktor je rekao da će se dogradnja raditi u etapama, a da bi se završetak kompletne rekonstrukcije mogao očekivati za tri do četiri godine.

– S obzirom na kvadraturu i neke orijentacione procene potrebno je između 700 hiljada do milion evra. Sledeće godine ćemo formirati investicioni plan i sagledati iz kojih izvora mo`emo obezbediti sredstva- kazao je Pankov.

On je dodao da će najveći deo biti obezbeđen iz gradskog budžeta, pomoći će i Republika, a dodatna sredstva će se pokušati dobiti iz pokrajinskih i inostranih fondova.

Izložba svih pristiglih radova konkursa biće priređena ove godine u Društvu arhitekata.biblioteka-eksterijer

Prethodni tekstKonkurs za mališane
Sledeći tekstVisok procenat za LSV