Država da garantuje pravo na život!

pravonazivot20141220

Puštanjem crvenih balona sa porukama protiv nasilja, Forum žena Gradskog odbora Novi Sad želeo je da ukaže na alarmantan broj žena koje su bile žrtve nasilja u porodici i u partnerskim odnosima.

Akcijom „Sećanje na žene žrtve nasilja u 2014. godini“, koja je danas održana na Trgu mladenaca, ligašice su želele i da ukažu da državne institucije i državni organi nisu bili u stanju da pruže zaštitu ženama koje su prijavile nasilje.

– Da li to znači da država nije u stanju da garantuje zaštitu osnovnih ljudskih prava, kao što je pravo na život? Neke od žrtava nasilja prijavile su nasilnike, zatražile pomoć državnih institucija i tragično završile. Forum žena LSV GrO NS pribojava se da će to u velikoj meri obeshrabriti žene i da će se one sve teže odlučivati da prijave nasilje – istakla je predsednica novosadskog odbora Foruma žena LSV Sonja Golubović.

Prema njenim rečima, Forum žena LSV je mišljenja da je ogromna odgovornost na pravosuđu, koje mora izricanjem odgovarajućih i delotvornih kazni da pošalje jasnu poruku javnosti da je nasilje nad ženama teško krivično delo koje predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava. Nasilje nad ženama proističe iz neravnopravnosti među polovima, ali u isto vreme tu neravnopravnost još više produbljuje, zaključila je Golubovićeva.

Prethodni tekstToliko o merama štednje – udvostručen minus u gradskoj kasi!
Sledeći tekstGradska vlast donela budžet na juriš