Dunav će opet biti čist i plav!

NOVI SAD – Dan Dunava, 29. jun u Novom Sadu, sinoć je na Sunčanom keju obeležen koncertom gudačkog kvarteta „Korona“ u organizaciji Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Okupljeni građani i prolaznici imali su prilike da provedu prelepo letnje veče pored reke i uživaju slušajući „Na lepom plavom Dunavu“ i brojne druge kompozicije.

-Dan Dunava se obeležava u četrnaest evropskih zemalja, potpisnica konvencije o njegovoj zaštiti. Novi Sad ove godine ima čime da se pohvali. Uskoro će proraditi nova glavna crpna stanica kod Žeželjevog mosta.
Sledeći korak je – izmeštanje kanalizacionih kolektora sa Keja žrtava racije, izgradnja centralnog prečistača i prečišćavanje otpadnih voda.
Aktivno se radi na tome da konačno na čitavom šetalištu, od Žeželjevog mosta do Štranda, više ne bude neprijatnih mirisa, a Dunav ponovo bude čist i plav – poručio je Mirko Grujičić, predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora LSV.

Njegove kolege, Rade Maleš, Milan Kravić i Zvezdan Stupar, članovi Izvršnog odbora GrO LSV Novi Sad, koji su zajedno sa tridesetak aktivista i aktivistkinja Gradskog odbora LSV delili letke i balone, isticali su u razgovoru sa građanima i građankama da će posle 70 godina kompletan kej biti oslobođen neprijatnih mirisa, zahvaljujući novoj glavnoj kanalizacionoj crpnoj stanici koja je projektovana u skladu sa svim evropskim normama.

Naredni korak koji se priprema, kako su najavili, jeste premošćavanje Žeželjevog mosta kanalizacionim cevima i izgradnja centralnog prečistača u blizini Rokovog potoka u Petrovaradinu.

-Brinemo o svom gradu i svojoj reci. Novi Sad je nama glavni grad – zaključio je predsednik Gradskog odbora Aleksandar Kravić.

Gradski odbor
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Novi Sad