Dunav – osnova za razvoj turizma

tribina.ekon.sav

Na tribini „Turistički potencijal Futoga“, koja je održana u mesnoj zajednici „Futog“ u organizaciji Ekonomskog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine, predstavljen je projekat razvoja ovog naselja. Inicijator projekta, Ljubomir Križan, prikazao je nacrt plana kako bi Futog trebalo da izgleda kao turistička zona i koje bi sve ponude imao za posetioce.

– Pored terena za fudbal na pesku, odbojku, mini golf, boćanje, pejntbol, koji bi oživeli našu plažu, napravila bi se i biciklistička staza od Novog Sada ka Bačkoj Palanci kao i kućice za smeštaj gostiju. Mogle bi se ostvariti saradnje sa studentskim organizacijama te se praviti seminari, tribine, edukacije, kazao je Križan, dodajući da bi se razvijao neki vid seoskog i rečnog turizma.

Prema njegovim rečima, mora se napraviti organizacija koja će imati volju da radi na ovakvom projektu jer pojedinac ne može sam da realizuje ovakav poduhvat, a Futog ima elemente koji bi doprineli njegovom turističko-ekonomskom razvoju.

Kako bi se ostvario bilo kakav razvoj, trebalo bi definisati primerenu turističku viziju, rečeno je na ovom skupu. Učesnik tribine, član Izvršnog odbora Gradskog odbora LSV Novi Sad Željko Kačavenda, iskritikovao je upravljački mehanizam grada, navodeći da nije dovoljno jak da bi odgovorio trenutnim zahtevima tržišta. Rešenje vidi u uređenju ljudskih resursa, pravilnom rangiranju ambicija i korišćenju pozitivnih i negativnih iskustava drugih gradova.

– Dunav je jak argument privlačenja kapitala, jer povezuje Novi Sad sa devet evropskih zemalja. Zato bi bila značajna turistička komercijalizacija reke jer bi to predstavilo ključni element za privlačenje kapitala, naveo je Kačavenda.

Pored Dunava, on vidi Petrovaradinsku tvrđavu i stvaralačku energiju mladih kao resurse koje treba koristiti. S druge strane, nabrojao je gradove – konkurente, poput Temišvara, Osijeka, Pečuja i Segedina, koji nisu videli mnogo investicija, ali su bolje organizovani u pogledu tursitičke promocije.

Onima koji su prisusvovali tribini, ideja se veoma dopala ali je i dopunjena njihovim predlozima poput pokretanja veslačkog kluba, produžavanja trajanja „Kupusijade“ sa jednog na tri dana, razvoj sportskih događaja zbog postojanja hale, uvođenja etno sadržaja. Takođe, dat je i predlog ostvarivanja saradnje između Futoga i Veternika u pogledu razvoja oba naselja.

Moderator tribine, predsednik Ekonomskog saveta LSV Novi Sad, Damir Kondić pozdravio je ideju i rekao da bi, uz pravilnu definiciju i formu projekta, ona mogla biti predstavljena nadležnima i da će biti podržana.

Prethodni tekstIsti tim na čelu Gro LSV NS
Sledeći tekstAkcije obeležavanja 7 godina zastave Vojvodine