Elektronska lupa u Gradskoj biblioteci

lupa

Elektronska lupa, koja slabovidima i licima sa oštećenim vidom omogućava lakše čitanje, predstavljena je danas u Gradskoj biblioteci. Ovaj uređaj uvećava tekst, podešava osvetljenje stranice, kao i jačinu boja i kontrasta publikacije odabrane za čitanje, tako da slabovida lica na jednostavan način mogu da koriste literaturu.

 

Predsednica Skupštine grada Aleksandra Jerkov tokom današnjeg predstavljanja elektronske lupe je istakla da Novi Sad i gradske ustanove pokazuju da su otvorene za sve Novosađanke i Novosađane, te da će „grad uvek sve tretirati kao ravnopravne građane.“

– Elektronska lupa će u svakom smislu otvoriti vrata ove institucije svim slabovidim sugrađanima i sugrađankama, ali i omogućiti ono što do sada nisu mogli, da na ravnopravnoj osnovi budu članovi i članice Gradske biblioteke – poručila je Jerkov.

Ona je rekla da će elektronska lupa imati posebnu pogodnost za one studente koji do sada nisu imali prilike da čitaju knjige preko ovog uređaja, jer će uz pomoć lupe lakše i brže moći da završe studije.

– Ovo više nego u jednom smislu pruža našim sugrađanima ono što je grad dužan da im obezbedi, a to je jednaka šansa – kazala je Jerkov.

Elektronsku lupu mogu da koriste svi koji budu želeli da uzmu knjige iz fondova Gradske biblioteke, a direktor ove ustanove mr Miloš Pankov dodaje da će uređaj moći da se koristi i za sopstvene knjige i drugi materijal za čitanje.

– Želimo da naš književni fonda učinimo svakom dostupnim. Da učinimo korak ka tome da sve grupe korisnika, koji do sada nisu mogli ravnopravno da koriste usluge biblioteke, sada imaju tu priliku. Obaveza javnih biblioteka jeste da učine da javno znanje bude dostupno svima – objasnio je Pankov.

Elektronsku lupu kupila je Gradska biblioteka od svojih sredstava, a vrednost je 300 hiljada dinara. Uređaj je postavljen u Čitaonici, na prvom spratu Gradske biblioteke u Ulici Dunavskoj 1.

Prethodni tekstRadovan Latinović obišao doktorku koju je napao pacijent
Sledeći tekstUskladiti Statut grada sa zakonom