Futog – mesto puno potencijala

damir kondic


O Futogu se uglavnom govori kao o malom mestu pored Novog Sada, ili kao o njegovom predgrađu, i nepravedno se zanemaruje potencijal koji on ima, kako u ekonomskom tako i turističkom smislu. Varoš broji nešto manje od 20.000 meštana i pre devedestih godina predstavljao je privredni centar sa nekoliko razvijenih grana. Neke od najpoznatijih fabrika, po kojima se za Futog čulo, bile su „Milan Vidak“, „Aroma“ i „Vagar“.

Jedan od glavnih preduslova za razvoj Futoga i povratak njegovog ekonomskog uspeha svakako jeste rekonstrukcija postojeće infrastrukture ili izgradnja nove, sa naglaskom na adaptaciju glavne ulice koja predstavlja veliki potencijal. Kako Futožanin, odbornik u Skupštini grada, Damir Kondić, infrastrukturni problemi se tiču još i priobalja Dunava, ali i nepostojanja kanalske mreže.

-Preduslov za razvoj Futoga svakako bi bio završetak infrastrukture koja već postoji. Bilo bi  poželjno da se uradi rekonstrukcija glavne ulice, kako bi ona bila motor koji bi pokrenuo uslužni sektor duž cele ulice, i tako bi dodatno afirmisao naše mesto kao interesantnu lokaciju u Vojvodini, a i šire. U okviru ove rekonstrukcije trebalo bi razmisliti i o pravljenu malog trga koji bi dodatno naglasio centar Futoga, i ovo bi umnogome doprinelo atraktivnosti našeg mesta – kazao je Kondić.

Potrebni sportsko-rekreativni sadržaji

Sagovornik dodaje da su neke inicijative Mesnog odbora Futog već realizovane, i da postoji još niz ideja kako da se ovaj gradić učini boljim mesto za život.

-MO Futog prepoznaje  probleme sa kojima se susrećemo, i nastojimo da našim aktivnostima ispravimo sve našta možemo da utičemo. Podsetiću da smo kao mesni odbor nekoliko godina za redom naglašavali da nasip pored Dunava moramo osvetliti jer na njemu se rekreira veliki broj naših građana. Sada kada imamo osvetljenje vidimo da je to bilo jako potrebno. Svakako bismo voleli da se priobalje reke Dunav što više učini deo našeg svakodnevnog života kroz sportsko rekreativni sadržaj koji bi bio u potpunoj saglasnosti sa prirodom i ekologijom. Prirodna trim staza duž reke na nebranjenom delu obale bi bila atraktivna za mnoge stanovnike Futoga ali isto tako za sve Novosađane– rekao je Kondić  napominjući da postoje razni drugi problemi, poput onog sa zdravstvenom zaštitom Futožana, koji će verovatno uskoro biti rešen sa završetkom gradnje savremenog Doma zdravlja.

On je istakao da su Futožani do sad uzimali aktivno učešće u svim inicijativama LSV, poput skupljanja potpisa za ukidanje godišnje registracije traktora, kao i inicijative da se trudnicama isplaćuje puna plata, i izrazio svoju zahvalnost građanima, ali i uverenje da će se takvim zajedničkim delovanjem lakše doći do poboljšanja života građana i građanki.03 tema foto futog kraj dunava

U planu uređenje priobalja

Kako se najznačajniji problemi sa kojima se meštani susreću tiču izgradnje i rekonstrukcije postojeće infrastrukture, iz Javnog preduzeća „Urbanizam“ najavljuju niz aktivnosti koje će se u Futogu sprovesti u okviru investiranja i uređivanja. Kako kaže direktor ovog preduzeća Aleksandar Jevtić ove građevinske aktivnosti su utvrđeni na osnovu analize postojeće situacije, ali i potreba u ovom delu grada.

-Analizom postojeće planske dokumentacije, stanja na terenu, kao i buduće potrebe na ovom terenu utvrđeno je više prioritetnih investicija. Te investicije mogu da se grupiše u izradnju ili adaptaciju infrastrukture, kao i objekata za potrebe javnih službi – naveo je Jevtić, i dodao da je takođe u planu uređenje priobalja Dunava, u smislu saobraćajne infrastrukture, turističkih, sportsko-rekreativnih i ostalih sadržaja planiranih za ovaj pojas.ž

Jevtić najavljuje da je planirana izgradnja dovodnika vode do Futoga, s obzirom da su evidentirani problem sa snabdevanjem vode, naročito u toku letnjih meseci. Takođe se najavljuje izgradnja atmosferske i fekalne kanalizacije u dogledno vreme, a u cilju rešenja dugogodišnjih problema u ovoj oblasti.

Prethodni tekstKonkurs za najbolju fotografiju zastave Vojvodine
Sledeći tekstPrekrečen grafit u Neimarovoj ulici