Garantovati pravo na materinstvo bez žrtvovanja karijere

tribinazakonoradu20140715

Na tribini “U susret novom ZOR”, koja je u petak u Kino sali u prostorijama Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu, održana u organizaciji Foruma žena GrO Novi Sad, članstvo i simpatizeri LSV su informisani o tome šta novo donosi ovaj zakon.

Prisutni su imali priliku da čuju izlaganja diplomirane pravnice Milene Popović Subić i predsednice sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti dr Branislave Plančak, dok je kao gošća tribini prisustvovala i republička poslanica LSV Nada Lazić.

Navedeno je i da zakon donosi puno novina po pitanju zasnivanja radnog odnosa, po pitanju radnog vremena, načina zapošljavanja, regulisanja otpremnine, korišćenja godišnjeg odmora i odsustva, ali da, u najvećoj meri, izmene idu na ruku poslodavcima, dok se o zaštiti radničkih prava veoma malo vodilo računa.

– Forum žena GrO NS smatra da su ovakve tribine veoma korisne jer su ljudi često nedovoljno ili pogrešno informisani o važnim odlukama koje se donose u vlasti, a koje će imati dalekosežne posledice. Namera je da ova tribina bude uvod u niz sličnih tribina o položaju žena u procesu rada, o penzionom i invalidskom osiguranju, o položaju žena prilikom ostvarivanja prava na materinstvo bez žrtvovanja svoje karijere i slično. Žene svakako čine veći deo nezaposlenog stanovništva, a odlučujući se za materinstvo postaju manje konkurentne na tržištu rada, što je posebno uočljivo u privatnom sektoru. Od države žene s pravom očekuju da im mogući da pomire ove dve sfere svoga života – ukazuje predsednica Foruma žena LSV GrO Novi Sad Sonja Golubović.

Prethodni tekstNovoimenovani direktori da predoče u kakvom su stanju zatekli gradska preduzeća
Sledeći tekstSubvencije nisu za investicije, već za plate