Grad daje 2/3 parka da bi privatnik naplaćivao ulaznice?!

td_324x160

Međunarodni Dan zaštite životne sredine u Novom Sadu je prošao maltene nezapaženo, što i ne čudi s obzirom na odnos koji je gradska vlast pokazala prema toj oblasti krajnje sumnjivom raspodelom novca nevladinim organizacijama na konkursu za zaštitu životne sredine.

Sa druge strane, upravo na taj dan javnost je obaveštena da će pompezno najavljivani „Dino park“ u parku kod Železničke stanice naplaćivati ulaznice, kao i da bi polovina prihoda trebalo da pripadne JKP „Gradsko zelenilo“.

Drugim rečima, u gradu koji ima manjak zelenih površina i više nego očit nedostatak parkova, Grad Novi Sad će 2/3 jednog od svega četiri parka ustupiti privatniku, koji će po još nepoznatoj ceni naplaćivati ulaznice i zadržavati polovinu nepoznatog prihoda, dok će druga polovina pripasti JKP „Gradsko zelenilo“.

Slažemo se da je potrebno više zabavnih sadržaja za decu, ali ovde se radi o tome da će neko koristiti gradsku imovinu da bi zarađivao. Podržavamo ideju da Javno komunalno preduzeće investira sredstva i otvori „Dino park“, koji će besplatno biti dostupan svima, pošto je planirano da se izgradi na javnom, gradskom zemljištu. Ali, ako je ideja da se javno zemljište ustupi privatniku, i planirani „Dino park“ komercijalizuje, protivimo se.

Neka se građanima otvoreno kaže zašto u tom slučajnu privatni preduzetnik ne otkupi građevinsko zemljište i na njemu sagradi „Dino park“, umesto što se od grada oduzima jedna od malobrojnih zelenih površina. I, nemojmo zaboraviti da su javne površine kao i JKP „Gradsko zelenilo“ vlasništvo građanki i građana Novog Sada.

 

Stručni savet za zaštitu životne sredine

Gradskog odbora

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Novi Sad

Prethodni tekstKolar: Cilj reorganizacije EPS je uprosečavanje i prodaja
Sledeći tekstNovi Sad bio najbezbedniji dok je postojala vojvođanska policija