Građani odlučuju o svojoj sudbini

jugovicevo-tribina

Građani će 6. maja odlučiti o svojoj sudbini, a svako ima izbor za svoju budućnost, i odluku ne treba staviti u ruke drugih, rečeno je na tribini LSV koja je održana u MZ „Jugovićevo“.

Potpredsednica Izvršnog odbora LSV i potpredsednica Skupštine Vojvodine Maja Sedlarević podsetila je prisutne da dan kada će biti izbori na svim nivoima, svi daju razna obećanja, ali ono što Liga nudi, drugi ne mogu

-Doslednost od 22 godine i to ne mogu da nam ospore- kazala je Sedlarević.

Spomenula je i sramnu prodaju NIS-a što je učinjeno za samo 400 miliona evra, što je jednako samo jednogodišnjem eksploatisanju resursa nafte i gasa iz Vojvodine.

-Ustavom je Vojvodini zagarantovano sedam odsto iz budžeta Republike, ali čak ni to ne dobijamo. Dug Republike Srbije prema AP Vojvodini za pet godina je čak 66 milijardi dinara, za te pare mogli smo sami kupiti NIS – istakla je ova ligašica.

Takođe, osvrnula se na lošu situaciju u zdravstvu i postojanje samo dve magnetne rezonance u celoj Vojvodini, dok ih u Beogradu ima petnaest.

Jer živimo ovde

Kandidatkinja za pokrajinski parlament po većinskom sstemu, dr Maja Timotijević, inače rođena Detelinarka, naglasila je da se ovde oseća zaista kao kod kuće. Ipak, ona smatra da su komunalni problemi i dalje jedni od najvećih u ovom delu grada. Istakla je da je lako imenovati probleme, teško ih je rešavati, a najveći problem je novac, jer 93 odsto odlazi u budžet Republike.

-Tek svaki šesti dinar se vraća u budžet Vojvodine, a do ovoga ne bi dolazilo da Vojvodina ima punu autonomiju. Kandidovala sam se za bolje uslove života, bolje uslove zaposlenih, da nam svima bude bolje zato što živimo ovde- istakla je Timotijević.

Energetski pasoši za zgrade

Ministarstvo za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine oformilo je radne grupe koje će do septembra izdati pravilnike o energetski efikasnim objektima. U njima će biti propisana određena energetska svojstva, koja objekat mora da ispuni, da bi dobio energetski pasoš.

-Ovaj dokument, dobiće svaka zgrada, koja ostvari određen procenat uštede električne energije. JKP „Stan“ u saradnji sa JP „Informatika“ oformiće garancijski fond za građane, za sve skupštine stanara koje imaju fond plaćanja preko 80 odsto, da mogu podići kredite, radi sredjivanja zgrada i ispunjavanja potrebnih uslova za dobijanje energetskih pasoša- naveo je direktor „Stana“ Rajko Bojčić.

 

LSV i SPO

Na tribini se predstavio i kandidat SPO za odbornika u Skupštini grada Vojin Malešev koji je pozdravio kandidaturu Aleksandre Jerkov za gradonačelnicu Novog Sada.

-Liga i SPO uvek su bili na istoj strani, i u borbi devedesetih, protiv režima slobodana Miloševića, na prethodnim izborima, a takođe i na ovim gledamo u budućnost istim očima, a to je put ka Evropi- kazao je Malešev.

Prethodni tekstTribina LSV na Detelinari
Sledeći tekstBicikli za đake OŠ „Đura Daničić“