Grujić: Nedopustivo propadanje Arhiva Vojvodine

01grujic

Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić rekao je prilikom današnje posete Arhivu Vojvodine da je nedopustivo da ta institucija, koja svedoči o nacionalnom i kulturnom identitetu, istorijskoj i pravnoj zasnovanosti državnog postojanja propada i da će pokrajina učiniti sve da se ovi problemi reše.

Prema njegovim rečima, na osnovu pripremljenih projekata o zameni električne instalacije i uvođenju protivpožarnog sistema pokrajina će aplicirati za sredstva kod Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, a s druge strane putem Fonda za evropske poslove biće sagledane mogućnosti da neki od evropskih predpristupnih fondova učestvuje u ovom projektu, čija je vrednost oko 50 miliona dinara.

– Problem sa električnom instalacijom i protivpožarnim aparatima u Arhivu Vojvodine ne sme da postoje – istakao je Slaviša Grujić i dodao da bez rešavanja ovih problema ne može se adekvatno ni čuvati arhivska građa.

– Osim toga, radi se o osetljivoj arhivskoj građi, a svi uslovi za arhiviranjem i očuvanjem arhivske građe moraju biti ispoštovani – istakao je na kraju sekretar Grujić.

Direktor Arhiva Vojvodine Stevan Rajčević upozorio je da će arhivska građa biti ozbiljno ugrožena ukoliko se u dogledno vreme ne reši problem sa električnim instalacijama i ne opremi se zgrada protivpožarnim aparatima, kako je to regulisano Zakonom.

Akcenat današnjeg razgovora stavljen je na tehničko stanje objekta, jer se zgrada današnjeg Arhiva Vojvodine nalazi u objektu adaptiranom za potrebe arhivske službe. Sve veći priliv arhivske građe diktirao je i potrebu da se on preseli u ovu zgradu, opremljenu savremenom opremom i odgovarajućim uslovima za obradu i korišćenje arhivske građe, ali su problemi nastali sa električnim instalacijama.

Sastanku je prisustvovao i pomoćnik sekretara za kulturno nasleđe i javne zbirke Milan Micić.

Prethodni tekstJerkov: SNS ne može da prihvati poraz u Novom Sadu
Sledeći tekstOduzimanje titule zarđalom kašikom