Intervju: Slobodan Zonić – „Približiti vlast građanima“

zonic

Slobodan Zonić je kao dečak došao u Novi Sad, i ostao u njemu do danas. Kao aktivan član Gradskog odbora LSV Novi Sad učestvovao je u gotovo svim kampanjama i akcijama stranke, od mesnog do glavnog odbora. Predsednik je Mesnog odbora Novo naselje, i ispred ovog odbora je kandidat za odbornika u Skupštini grada. Pitali smo ga šta uviđa kao najznačajnije gradske probleme i koja rešenja predlaže.

 

Koji je Vaš razlog da se kandidujete za odbornika?

Nisam čovek koji se miri sa svojom sudbinom i težim ka tome da svojim delovanjem promenim kako sebe, tako i svet oko sebe. Kandidatura za odbornika je moj način da svo svoje znanje, snagu i volju  iskoristim za unapređenje lokalne zajednice.

 

Šta vidite kao najveće probleme u Novom Sadu i šta je ono na čemu treba raditi?

Najveći problemi koji se prepoznaju u Novom Sadu, kao i u svakom mestu u Vojvodini su nezaposlenost, slab privredni razvoj, loša saobraćajna i komunalna infrastruktura. Novi Sad ima i svoje specifične probleme kao sto su loše rešena saobraćajna mreža, preopterećenost saobraćajnica, nedovoljno parking prostora, preopterećenost Doma zdravlja i Kliničkog centra Vojvodine, i još uvek nedovoljno približena gradska vlast stanovništvu. Intenzivnije treba raditi na rešavanju saobraćajnih problema, otvaranjem novih parking mesta, uređenjem infrastrukture u ulicama koje su preopterećene saobraćajem.

 

Koja rešenja smatrate najadekvatnijim za te probleme?

Problemi sa kojima se Novosađani sreću se mogu rešiti kroz dobru organizaciju gradske vlasti i saradnju sa lokalnim samoupravama, tj. postaviti stvarne prioritete u rešavanju aktuelnih problema. Utvrditi ingerenciju i odgovornost za rešavanje pojedinih problema i pružati građanima pravovremene informacije o planiranim rešenjima, rokovima i odgovornim licima za ostvarivanje zadatih ciljeva.

 

Sa kakvim problemima se susreće Vaš Mesni odbor i šta hitno treba rešavati?

MO Novo Naselje funkcioniše na teritoriji MZ Bistrica, sa preko 20000 stanovnika, te se problem sa kojima se susreće naš mesni odbor razlikuju od ulice do ulice. Naime u Ulici Momčila Tapavice postoji problem neuređenog gradskog zemljišta – koje nije privedeno nameni. Ulica Mileve Marić ima problema sa saobraćajem koji se iz pravca Veternika, a preko ulice Somborska rampa sliva u ulicu Mileve Marić, pri čemu se radi o teretnim vozilima koji ovaj put koriste kao prečicu. Pored mnogih problema koji nisu navedeni zajednički problem je nedostatak sportskih i kulturnih sadržaja. Problem bezbednosti koji će u skorije vreme nadam se biti rešen otvaranjem Policijske stanice na Satelitu za koju je objekat obezbeđen.

 

Šta vidite kao potencijalne odgovore i rešenja za te probleme u mikrosredini?

Treba omogućiti građanima da gradska uprava postane njihov servis, i truditi da se rad pojedinih gradskih uprava i njihove ingerencije približe stanovništvu kroz organizovanje tribina. Pokazati da je svaki pojedinac i njegov problem bitan i da će LSV i njeni odbornici biti ti koji će reagovati i pokušati rešavati probleme sa kojima se građani susreću. Uvesti praksu da pri svakom konkretnom obraćanju građana odbornicima, građani budu obavešteni o mogućnostima rešavanja problema, ličnim obraćanjem odbornika – telefonski ili pismeno, u što kraćem roku kako bi se građanima stavilo do znanja da o njihovim problemima neko vodi računa.

Prethodni tekstAnketa: Zašto ste izabrali LSV?
Sledeći tekstDejan Bibić novi predstavnik Omladine u IO GrO LSV Novi Sad