Ispred Pokrajinske vlade obeležen rođendan zastave Vojvodine

Novi Sad, 27. februar 2020. – Vojvođanski front je razvijanjem vojvođanske zastave od 15 metara, ispred zgrade Pokrajinske vlade, obeležio 16 godina od kada je ona odlukom Skupštine AP Vojvodine ušla u zvaničnu upotrebu.

Na današnji dan, pre šesnaest godina, Skupština AP Vojvodine donela je Odluku o zastavi. Na taj način je stavljena tačka na višegodišnje institucionalno osporavanje prava Vojvodine na simbole. Ustav Srbije je 2006. godine u svom 183. članu to pravo potvrdio.

Tim povodom članice i članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanske partije, predvođeni predsednicima Nenadom Čankom i Aleksandrom Odžićem, razvili su zastavu AP Vojvodine ispred zgrade Pokrajinske vlade. Oni su pozvali Vojvođanke i Vojvođane da visoko podignu zastavu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, koji je predsedavao Skupštinom Vojvodine u vreme donošenja vojvođanskih znamenja, izjavio je danas da je ovo samo početak.

-Mi hoćemo zakonodavnu, izvršnu, sudsku vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode i sve garantovano Ustavom. Sve to još treba da se ostvari.“- poručio je Čanak.

Nenad Čanak je ocenio da je protekli mandat Pokrajinske vlade manje-više izgubljen i da ništa veliko nije urađeno. Konstatovao je da je „zgrada Pokrajinske vlade očišćena spolja, a zagađena iznutra“ i podsetio na odluku da se napravi neka nova „tradicionalna“ zastava Vojvodine.

-Kada se pogleda šta su bila obećanja pre četiri godine vidi se da praktično ništa nije ispunjeno. I s tim se mora prekinuti. Vreme je da se govori o Vojvodini, vreme je za to da se stvari pomaknu sa mrtve tačke, vreme je za Vojvođanski front – poručio je Čanak.

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić je rekao da su grb i zastava Vojvodine ustavna kategorija i oni treba da se poštuju.

-Pre godinu dana upravo LSV i VP potpisale su sporazum o saradnji i time najavili formiranje Vojvođanskog fronta. Vojvođanski front je danas najorganizovaniji i najsnažniji politički savez na nivou Vojvodine. U to ime neka se vojvođanska zastava večno vijori i ponosno stoji – poručio je Odžić.

Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine

Prethodni tekstLSV brine o Kisaču i kad nema izbora
Sledeći tekstCena godišnjih đačkih karata biće prepolovljena, a pojeftiniće i prevoz iz prigradskih naselja