Izmestiti teški saobraćaj iz Petrovaradina

1p

Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović pozvao je danas Nacionalni park „Fruška gora“ i nadležne ustanove da uvedu taksu za prolazak kamiona preko Fruške gore, kako bi se redukovao teški kamionski saobraćaj kroz Petrovaradin.

Jovanović je danas podržao skup Udruženja građana „Petrovaradin“, koji je održan na raskrsnici Keja skojevaca i Reljkovićeve ulice, ispred drumsko-železničkog mosta, a tokom kojeg su žitelji Petrovaradina protestvovali zbog prolazaka šlepera. Ovo udruženje je, takođe, zatražilo da se što pre počne sa izgradnjom obilaznice oko Petrovaradina, kako bi se teški kamionski saobraćaj izmestio iz ovog dela Novog Sada.

– Problem teškog saobraćaja kroz Petrovaradin je višegodišnji. Prvo, to je pitanje bezbednosti u saobraćaju, jer ovakvi kamioni ne bi smeli da prolaze kroz naseljeno mesto. Drugo, to je pitanje bezbednosti samih objekata koji se nalaze ovde i na kraju to je pitanje zaštite životne sredine. Kamioni izbacuju puno štetnih gasova i ljudi koji ovde stanuju žive u lošijim uslovima – kazao je Jovanović na skupu na kojem se okupilo stotinak građana. Dodao je da se koren rešavanja problema obilaznice oko Petrovaradina nalazi u drumsko-železničkom mostu.

– Radovi na izgradnji mosta počeli su prošle nedelje i sada je prilika da se skrene pažnje javnosti da se i pitanje obilaznice mora rešiti. Građani Petrovaradina su svesni da se ovo ne može brzo izgraditi, ali se može uraditi parcijalno i sa jasnim planom – poručio je Jovanović. On je objasnio da bi uvođenjem taksi za prelaz preko Fruške gore, odakle i dolaze kamioni, teški saobraćaj preusmerio na autoput Beograd-Novi Sad i smanjio za oko 30 odsto kroz Petrovaradin.

– Uporedo sa tim treba da se pripremi sva potrebna dokumentacija kako bi tokom izgradnje novog Žeželjevog mosta počela izgradnja obilaznice, čijim bi se završetkom sav teški kamionskim sabraćaj izmestio iz Petrovaradina – zaključio je Jovanović. Predsednik Udruženja građana „Petrovaradin“ Borislav Čikić složio se da Jovanovićem u vezi neophodnosti izgradnje obilaznice.

– Od Petrovaradina je napravljen autoput, kroz koji kamioni tutnje, uništavaju se kuće i ugrožava bezbednost – precizirao je Čikić. Ocenio je da bi se uvođenjem taksi za teški saobraćaj preko Fruške gore broj šlepera koji prolaze kroz Petrovaradin smanjio i do 40 odsto.

– Tada bi smo bili u mnogo boljoj poziciji. Mi smo svesni da za izgradnju obilaznice treba vremena, ali očekujemo da će nadležni da reaguju i da usliše naše zahteve. Neka se kaže razuman rok kada obilaznica može da bude izgrađena – ustvrdio je Čikić.

Prethodni tekstKoncert u Limanskom parku
Sledeći tekstZakucaj problem“