Jerkov: LSV neće glasati za vladu

01aleksandrajerkov201204221-1

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov izjavila je danas da LSV ne može podržati novu Vladu Srbije jer ona pokazuje da nema ideje i da joj ništa neće biti važno osim vlasti.

Jerkova je u Skupštini Srbije novinarima rekla da se LSV ne slaže sa sastavom nove Vlade, ni sa načinom na koji će ona biti formirana i funkcionisati, niti sa odnosima koji će njenim formiranjem nastati u državi.

– Sve što je do sada urađeno na civilnoj kontroli vlasti, biće poništeno jer će jedan državni funkcioner biti zamenik premijera, ministar odbrane i imati nadzor nad službama bezbednosti – rekla je ona. Jerkova je dodala da LSV smatra da je to izuzetno opasno. Takođe, navela je da se Liga ne slaže sa sastavom nove Vlade jer su ukinuta neka važna ministarstva, a neka duplirana i imaju iste ili slične nadležnosti.

Svakom po ministarstvo

– Svaka stranka će imati svoje ministarstvo za puteve, a to će građane da košta – rekla je Jerkova i dodala da su predstavnici stranaka koji čine novu Vladu bili dužni da pre izbora građanima kažu da će formirati postizbornu koaliciju. U samoj vladi nema budućeg ministra koji nije tvrdio za drugog da će ga uhapsiti kada dođe na vlast, navela je ona dodajući da nova vlada ne pokazuje ništa osim da se u pregovorima oko vlasti gube sve ideje i kriterijumi. Jerkova je rekla i da LSV smatra da Vlada neće biti dobronamerna prema građanima Vojvodine jer je čine stranke koje su, kako je rekla, „Vojvodinu ukidale“.

– Sumnjamo da će se Vlada u kojoj sede predstavnici Nove Srbije i Pokreta snaga Srbije, boriti protiv korupcije, da će Aleksandar Vulin doneti nešto novo u politici i da će Aleksandar Vučić doneti slobodu medijima. To su sve ljudi koji nisu ništa novo u politici, već su pokazali šta znaju i upravo zato ne zaslužuju podršku – zakjučila je Jerkova.

Bez promene vlasti u Novom Sadu

Jerkova je ponovila da vladajuća većina u Novom Sadu nije dobila naznake Socijalističke partije Srbije da bi u tom gradu moglo doći do promene vlasti.

– U slučaju da SPS odluči da napusti vlast u Novom Sadu, druga vladajuća koalicija ne bi mogla biti formirana bez kupovine odbornika. A verujem da SPS, kao ozbiljna stranka, to neće dozvoliti – rekla je Jerkova. Ona je kazala da ne veruje da će doći do promene vlasti u Novom Sadu jer su Demokratska stranka i LSV u tom gradu dobili ogromnu podršku građana i veliki broj mandata. Ali, kako je rekla, talas promene vlasti već je počeo u Pančevu, Zrenjaninu i drugim mestima Vojvodine. Ona je novinarima u Skupštini Srbije kazala da promenu vlasti u Novom Sadu najavljuje Mlađan Dinkić, koji ne samo da nema odbornike tamo, već je žalosno da osoba koja će biti izabrana za ministra finansija i privrede nema druga posla.

– Smatram da u Novom Sadu ministar treba da se bavi svim fabrikama koje propadaju, kao što je Novosadska mlekara koja prestaje da postoji, a sve to je rezultat njegove 12-ogodišnje politike – poručila je Jerkova. Da su hteli građani da on određuje vlast u Novom Sadu glasali bi za URS, dodala je ona.

Prethodni tekstJerkov: Bez promene vlasti u Novom Sadu
Sledeći tekstJerkov: Promena vlasti u Novom Sadu jedino silom