Jerkov: Oko 60.000 studenata ima nevidljive diplome

aleksandra jerkov

Portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine i kandidatkinja za gradonačelnicu Novog Sada Aleksandra Jerkov upozorila je da u Srbiji danas ima oko 60.000 svršenih studenata čije su diplome potpuno nevidljive pred zakonom.

Jerkova je medijima u Novom Sadu izjavila da su u pitanju studenti koji su se školovali po takozvanom Bolonjskom procesu i koji su svoje diplome stekli u prethodne dve godine.

– Njihovo znanje se uopšte ne razlikuje od znanja kolega koji su se školovali po takozvanom starom procesu, ali se njihova zvanja razlikuju i zato im je onemogućeno da se zaposle i svoje znjanje pretoče u radna mesta – rekla je Jerkova. Kao primer, navela je da Pravilnik o visini školske spreme koji određuje koja sve zanimanja mogu da se zaposle u državnim školama, kao profesore predavače uopšte ne prepoznaje nove diplome za zanimanja germanista, anglista ili srbista.

– To posebno pogađa studente koji su studirali jezik i književnost, jer su do sada njihove kolege nosile zvanje profesor književnosti. Da bi studentima koji su se školovali po Bolonjskom procesu bilo omogućeno da dobiju posao, LSV zahteva hitnu izmenu Pravilnika o visini stručne spreme – rekla je Aleksandra Jerkov.

Prethodni tekstNaše gazde su građani Vojvodine
Sledeći tekstPokloni za štićenike Sigurne dečije kuće