Jerkov: Sednice će biti, nisam Zoran Vučević

01ajerkov

Predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov obavestila je sve odbornike u novosadskom parlamentu da je nastavak vanredne sednice od 29. avgusta, koja nije održana zbog toga što sem nje u sali nije bilo odbornika, zakazala za 12. septembar.

Ona je ukazala da tumačenje opozicije da se vanredna sednica mora nastaviti u roku od sedam dana nema utemeljenje u zakonu i Poslovniku o radu Skupštine grada, niti je opozicija, kako tvrdi, o tome konsultovala Ministarstvo za lokalnu samoupravu.

Sednice je moglo i da ne bude

– To je samo jedno od tumačenja novonastale situacije. Prema jednom tumačenju nisam ni bila u obavezi da zakazujem nastavak sednice koja zbog nedostatka kvoruma nije održana, a prema drugom mogla sam ga zakazati za tri meseca – rekla je Jerkova. Ona je dodala da je želela da ispoštuje predlog opozicije i da je zato zakazala nastavak sednice u najmekšem roku, kako bi se parlamentarni procesi u Novom Sadu odvijali nesmetano.

– Grad je u identičnoj situaciji bio 2007. godine kada tadašnji predsednik Skupštine Zoran Vučević (otac Miloša Vučevića) zbog nedostatika kvoruma više nikada nije zakazao nastavak sednice koju je tražila tadašnja opozicija – rekla je Jerkova. Kako je navela, ona ne želi da se takva situacija ponovi i da se zato odlučila da pruži još jednu šansu opoziciji da, ako ima većine, dođe do promene vlasti u Novom Sadu.

U Novom Sadu atmosfera linča

Komentarišući ispisivanje uvredljivog grafita protiv predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, Jerkova je u izjavi za Tanjug ocenila da u Novom Sadu vlada atmosfera linča u kojoj se poziva na progon političkih protivnika.

– Indikativno je da se pojavljivanje grafita dešava u isto vreme kada je najavljena promena vlasti u Novom Sadu. Mislim da se Novosađanima ništa dobro ne piše ukoliko ovi ljudi, koji to rade, zaista i dođu na vlast – kazala je ona. Prema njenim rečima, poruka grafita je da svako ko je drugačiji, nema šta da traži u Novom Sadu i dodala da je uverena kako Novosađani neće trpeti takve stavove.

– Imajući u vidu političku istoriju ljudi iz Srpske napredne stranke, uklapa mi se u njihovu dosadašnju političku ideologiju, da ljude nazivaju ustašama – zaključila je Jerkova. Osvrnuvši se na lomljenje table sa imenom Zorana Đinđića na fasadi Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i ispisivanje pogrdnih parola na račun Igora Pavličića, Jerkova je ocenila da je i to dokaz da oni koje žele smenu vlasti nemaju razumevanja za demokratske procese i izbornu volju građana.

– Nedopustive su pretnje nečijoj porodici, ispisivanje parola i sličnih postupaka, samo da bi se obezbedila većina za smenu vlasti – istakla je Aleksandra Jerkov agenciji Beta.

Prethodni tekstTelefonske pretnje Aleksandri Jerkov
Sledeći tekstSednica Skupštine grada Novog Sada 12. septembra