Jovanović podržao osnivanje REKOM-a

b_450_400_16777215_0___images_stories_sadam_rekom

NOVI SAD – Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović je u petak 20. maja 2011. godine, dao potpis podrške za osnivanje REKOM-a, Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratnih zločina i drugih teških kršenja ljudskih prava počinjenih na teritoriji bivše SFRJ u periodu od 1991-2001.

– Izgradnja budućnosti je nemoguća ako ne znamo kakva nam je bila prošlost. Uvek ću podržati ovakve akcije koje imaju za cilj utvrđivanje istine, a posebno istine o žrtvama i kršenju ljudskih prava. Mnogi pokušavaju da skrenu pažnju sa ovih tema, ali je veoma važno da se o ovome razgovara – izjavio je Jovanović. Volonteri Koalicije za REKOM prikupljali su danas u centru Novog Sada potpise podrške za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratnih zločina, a pored potpisa podrške predsednika gradskog parlamenta i drugi građani i građanke glavnog grada Vojvodine dali su svoj potpis. Potpisujući peticiju za osnivanje REKOM-a, Jovanović je kazao da mnogi izbegavaju istinu, iskrivljujući je i marginalizujući je.
– Otkrivajući činjenice o žrtvama, otkrićemo činjenice o počiniocima zločina – zaključio je Jovanović, pozivajući sugrađane i sugrađanke da podrže osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratnih zločina. Koalicija za REKOM okuplja više od 1500 organizacija civilnog društva, pojedinaca iz svih država nastalih raspadom bivše SFRJ, a među njima su i udruženja roditelja i porodica nestalih osoba, veterana, novinara, predstavnika manjinskih etničkih zajednica, organizacija za zaštitu ljudskih prava i drugi.

Prethodni tekstIntenzivniji razgovori o trščarama
Sledeći tekstUlaganja u Petrovaradin za bolje sutra