Kako se suprotstaviti mobingu

forumzenalogo

Gradski odbor Foruma žena LSV Novi Sad organizovao je u petak 25. septembra tribinu „Kako se izboriti sa mobingom“, sa ciljem da zainteresovane edukuje u pogledu prepoznavanja mobinga i uputi ih na koje načine se mogu suprotstaviti takvom diskriminatorskom ponašanju od strane pojedinaca, koji su najčešće njihovi pretpostavljeni.

Govornici na tribini, svako iz svog aspekta, potrudili su se da daju praktične savete kako se u ovakvim situacijama postaviti i kako zaštititi svoja prava i dostojanstvo.

Na tribini su govorili zamenica Pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost polova Danica Todorov, advokat Srđan Popović, specijalista opšte medicine i dugogodišnji sindikalni aktivista dr Branislava Plančak, psihološkinja Marina Ðurin Josić i pravnica Milena Popović Subić. Govoreći o pravnom leku advokat Srđan Popović je istakao da se slučajevi mobinga veoma teško dokazuju, da procesi dugo traju i da često zastarevaju. O učešću sindikata u rešavanju ovakvih procesa govorila je dr Branislava Plančak, dok je o tehnikama koje mogu pomoći u odbrani od mobinga govorila psihološkinja Marina Ðurin Josić. Ona je istakla da su tehnike asertivne komunikacije u velikoj meri delotvorne u slučaju mobinga i da je neophodno primenjivati ih kako bi se sprečile posledice koje on može imati po zdravlje pojedinca.

– U vremenu tranzicije suočavamo se sa sve većim brojem psihičkih i psihosomatskih oboljenja koja su direktna posledica mobinga. Forum žena LSV protivi se bilo kom vidu diskriminatorskog odnosa i vređanju dostojanstva individue – zaključeno je na tribini.

Prethodni tekstSprečite propadanje Apoteke „Novi Sad“
Sledeći tekstVojvodine će biti koliko bude i borbe za nju