Kanalizacija i u Budisavi

budisava

Izgradnja kanalizacione mreže u Budisavi biće započeta u martu naredne godine, rečeno je na tribini “Izgradnja kanalizacione mreže“ koja je u ovom mestu održana u petak.

Ovom prilikom direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Branko Bjelajac upoznao je prisutne sa trenutnom situacijom u susednom Kaću, gde su radovi na magistralnom vodu odmakli. On je najavio da će rad na izgradnji nastavka tog voda od izlaza iz Kaća kroz celu Budisavu biti započet početkom sledeće godine.

–          Pre 2005. godine je doneta odluka da će Kać i Budisava dobiti svoju kanalizacionu mrežu. Kada sam 2008. postao direktor nisam mogao da kažem ništa o tome, jer je to bio zajednički posao „Zavoda za izgradnju grada“ i „Vodovoda“. Sad je taj posao došao u ruke „Vodovoda“, i on će biti započet za mog mandata, kao što je to slučaj u Kaću, na Telepu i Petrovaradinu – objasnio je Bjelajac prisutnima.

Bjelajac je dodao da je izgradnja mreže u Budisavi prvobitno trebalo da se finansira iz Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, ali kako ova institucija nije dobila dovoljno sredstava sa republičkog nivoa, moralo se potražiti drugačije rešenje. Zastupajući interese građana Bjelajac je predložio da grad preuzme ovaj posao na sebe, što je i planirano kroz rebalans budžeta. On je takođe istakao da novac od plaćanja računa građana koji stiže u preduzeće kojim rukovodi ide direktno u nove investicije, pa tako i u ovu planiranu u Budisavi.

–          „Vodovod“ je preduzeće koje je praktično nezavisno, samo 25%  prihoda se izdvaja za plate zaposlenih, a sve ostalo u održavanje i nova ulaganja, i zato je u situaciji da sa sigurnošću tvrdi da će radovi u Budisavi biti započeti 2012. godine, čim vremenski uslovi to budu dozvoljavali“ – zaključio je Branko Bjelajac.

Kroz diskusiju sa posetiocima tribine govorilo se i o uslovima uvođenja mreže u domaćinstva, i Bjelajac je zainteresovanim građanima objasnio način na koji će moći da se individualno priključe na mrežu. Priključak će koštati 36 hiljada dinara, i biće otplaćivan na 24 rate, a svako domaćinstvo će početi da otplaćuje ove rate tek kad bude priključeno na mrežu. Na taj način će „Vodovod“ kroz kreditiranja maksimalno izaći u susret građanima.

Na tribini se građanima obratio član gradskog veća Aleksandar Kravić. Tom prilikom je istakao da je kanalizacija osnovni civilizacijski domet i da je stoga deo plana Lige socijaldemokrata Vojvodine da u doglednoj perspektivi cela teritorija opštine Novi Sad bude pokrivena kanalizacionom mrežom. On je prisutnima objasnio je želja LSV-a  da Novi Sad, kao grad koji dirketno leži na Dunavu, dobije svoj veliki prečistač, u skladu sa evropskim, i civilizacijskim standardima. Kravić je dodao da u ovim namerama postoji potpuna podrška evropske zajednice, ali što je bitnije Dunavske komisije.

Moderator tribine bio je Nenad Ignjatić, a koordinatorka serije tribina „Naši ljudi za našu kuću“ je članica IO GrO LSV NS Milica Vlaisavljević.

Prethodni tekstVenci na Spomen groblju i spomeniku na Čeneju
Sledeći tekstTribina u MZ „Dunav“