Kolar: Da li je SVM deo vladajuće većine ili nije?

robert-kolar-20120703

Najveće pitanje je upravo za Savez vojvođanskih Mađara šta oni rade, s kim se oni dogovaraju, da li su deo vladajuće većine ili nisu? Da li su napravili neku drugu većinu – upitao je sinoć Robert Kolar, pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine gostujući u emisiji “Sučeljavanje” RTV Vojvodine.

Kolar je na početku ukazao da će promena aktuelnog Ustava Republike Srbije ili donošenje novog morati da se dogodi uskoro, pre svega zbog evropskih integracija, te da je za Ligu socijaldemokrata Vojvodine podjednako važno i da se njime definiše položaj Vojvodine, mada konkretna rešenja nisu bila tema Deklaracije o potrebi pokretanja postupka izmene Ustava Srbije ili donošenja novog ustava koju je ove nedelje usvojila Skupština AP Vojvodine, ukazao je Kolar.

 

Skupština AP Vojvodine je ranije imala više inicijative

Gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio-televiziji Vojvodine, Kolar je upozorio da pokrajinski parlament, iz ugla Lige, već dve godine nema dovoljan intenzitet inicijativa i aktivnosti na planu pokretanja predloga zakona i niza drugih stvari koje Skupština AP Vojvodine može da radi.

– Liga socijaldemokrata Vojvodine je poznata po tome da ume da pokreće inicijative i to smo uradili i sada. U ranijim sazivima bilo je daleko više inicijativa nego što je to u periodu od 2008. do danas – rekao je Kolar. On je predočio i da se svi u vojvođanskom parlamentu slažu da treba razgovarati, a da je deklaracija upravo inicijativa za pokretanje razgovora.

 

Pitanje za SVM

Odgovarajući na kritike zbog toga što predlog deklaracije nije upućen i opozicionim partijama, Kolar je podsetio da je Srpska napredna stranka nakon donošenja Statuta APV najavila da ne želi više da u pokrajini učestvuje u toj vrsti konsenzusnih dogovora i razgovora, dok je za Demokratsku stranku Srbije, Srpsku radikalnu stranku i SPS jasno da ne bi podržali takav projekat. Podsetio je i da je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor medijima izjavio da neće da učestvuje u razgovorima, ali da će poslanici SVM prihvatiti ono što se DS, NDS i LSV dogovore.

– Mi smo se dogovorili, prosledili, oni nisu prihvatili. Tako da ja mislim da je ovde najveće pitanje upravo za Savez vojvođanskih Mađara šta oni rade, s kim se oni dogovaraju, da li su deo vladajuće većine ili nisu? Da li su napravili neku drugu većinu – rekao je Kolar. On je ukazao i da je kriza koja je poslednjih meseci opterećivala odnose DS i LSV u fazi prevazilaženja te da je navedena deklaracija upravo bila jedan od projekata i dogovora kakvih će biti još.

– Najveći deo naših zahteva je bilo pokretanje stvari, jer ovim kako je do sada funkcionisalo nismo bili zadovoljni i nismo želeli da učestvujemo na taj način. Demokratska stranka je to prepoznala i prihvatila – rekao je Kolar. Podsetio je i da je Glavni odbor LSV ranije doneo odluku da ubuduće traži partnere po projektima, što se najbolje videlo prilikom izmene odluke o izbornom sistemu u AP Vojvodini.

 

Visoka autonomija, a ne državnost

Govoreći o konkretnim zahtevima LSV po pitanju položaja Vojvodine u ustavno-pravnom poretku Srbije, Kolar koji je i potpredsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV je ponovio da se Liga zalaže za izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast, imovinu i prihode garantovane ustavom.

– To nikako nisu elementi državnosti.To su elementi visoke autonomije, što imate primere svugde po Evropi, jer mi smo građani Srbije u okviru koje je AP Vojvodina – rekao je Kolar.

Govoreći o sastanku kod Ištvana Pastora na koji LSV nije došla, Kolar je ponovio da se nije znalo o čemu će na tom sastanku biti reči, kao ni šta bi mogao biti njegov zaključak.

– Celo leto predsednik Skupštine Vojvodine i sazivač tog sastanka gospodin Pastor govorio je o pravljenju koncentracione vlade. I onda, kada se taj sastanak završio rekao je, i to je dva ili tri puta izjavio, da on nema nameru da uvodi opoziciju u vladajuću većinu – rekao je Kolar ukazujući na kontradiktornost Pastorovih izjava.

Budući da je voditelj u nekoliko navrata ukazivao da vladajuća većina raspolaže sa 63 poslanika Kolar ga je upitao da li on to ima podatke da je SVM napustio koaliciju?

– Meni je ovde malo indikativno to što vi stalno baratate cifrom bez Saveza vojvođanskih Mađara. Sad, meni nije jasno da li vi imate informaciju da su oni već izašli iz vladajuće većine?

I ako je tako, onda Ištvan Pastor treba da podnese ostavku na mesto predsednika Skupštine AP Vojvodine kojeg je izglasala još uvek aktuelna većina. A ako nemate informaciju, onda smo zaista još daleko od toga – kazao je Kolar.

Na pitanje hoće li se Liga odazvati ponovljenom pozivu, Kolar je rekao da treba videti šta će biti tema sastanka i ko će mu prisustvovati, te da tek nakon zvaničnog poziva može da se donese odluka o učešću. Kolar je rekao da je u dosadašnjim razgovorima sa DS i NDS Liga iznela niz konkrentnih mera, projekata i programa na kojima insistira.

Dodao je i da ti razgovori još nisu završeni, ali da postoje uveravanja da će to što je stavljeno na sto biti zajednički prioritet u delovanju, a reč je o ključnim stvarima za Vojvodinu političke, ekonomske i privredne prirode.

Prethodni tekstDruga godišnjica gradske vlasti: šteta i bruka za koju će neko odgovarati
Sledeći tekstVreme je da počnu razgovori o promeni Ustava