Kolar: Vojvodinu mora voditi LSV

NOVI SAD – Na čelo Novog Sada moraju doći ligašice i ligaši, čestiti političari, koji će od njega napraviti udobno i uljudno mesto, a ne poligon za preletanja, za nacističke eksperimente, za rušenja i besmislene investicije, istakao je danas šef Izbornog štaba LSV Bačka Robert Kolar na predizbornoj konvenciji LSV-a u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. – AP Vojvodinu mora voditi Liga socijaldemokrata Vojvodine jer svi kojima je glava u Beogradu ne mare za Vojvodinu ni malo – rekao je Kolar. U nastavku pročitajte transkript njegovog govora.

Da nas ne proteruju iz Novog Sada
Imam sina za kojeg bih voleo da odrasta, školuje se, osnuje posao, nađe porodicu i nastavi da živi u Novom Sadu. Sad bi ovde bilo pristojno da kažem da bih voleo i da me sahrani u Novom Sadu, ali to ću možda za stotinak godina, to nešto ne bih sada. Ja njemu povremeno govorim o tome kako je Novi Sad nekada bio lep, a on meni kaže da njemu Novi Sad nije lep. Na žalost, obojica smo u pravu. I jedino što možemo da uradimo, jedino što možemo da popravimo jeste da se izborimo da preuzmemo vlast u Novom Sadu i da te stvari promenimo.
Mi ne idemo u crkvu. Moj sin ne ide na veronauku. Mi ne pratimo tenis i fudbal i moj sin ne ide u trenerici u školu. Zbog te sitne, male, lične razlike, ovi koji upravljaju gradom i ovi koji upravljaju državom već sada su u stanju da upiru prstom. Zbog svake male različitosti bilo koga od nas, oni će uskoro biti u situaciji da nas proteruju odavde, da nas proteruju iz našeg Novog Sada. Mi to ne smemo i nećemo dozvoliti. Mi se moramo svakodnevno boriti više nego što to radimo sada. Hvala vam na tome što to radimo, ali moramo više i energičnije.
Novosadski  odbor, kojem pripadam, jedan je od kvalitetnijih, organizovanijih, većih odbora. Istovremeno, veoma je komplikovan, zahtevan i kompleksan. Ali je meni u njemu zadovoljstvo da radim zato što ga čine čestiti ljudi. Čestiti ljudi okupljeni oko iste ideje, oko istog cilja. Dvanaest odbornika je Liga imala na početku mandata, 12 odbornika Liga u Novom Sadu ima danas, na kraju mandata. Zato što mi ne prelećemo, zato što se mi ne prekomponujemo, zato što je nama Novi Sad glavni grad i zato što živimo ovde. I to nisu političke parole, to je suština oko koje smo okupljeni.

Moramo pobediti za Novi Sad
Ljudi, mi na ovim izborima moramo pobediti. Ako vas neko pita zašto, uvek odgovorite – zato što je nama Novi Sad glavni grad i zato što mi živimo ovde, u Vojvodini. Kada je, godinama unazad, Liga bila u situaciji da učestvuje u vlasti, na žalost uvek kao manjinski partner, uradila je mnogo. Mi moramo uraditi sve što je do nas da prestanemo da budemo manjinski partner. Mi na ovim izborima moramo pobediti. Jer, za koji god resor je Liga preuzimala odgovrnost, pa i naši politički neprijatelji govore da je to rađeno pošteno, čestito, sa dobrim poslovanjem, dobrim bilansom. I onda, naravno, naši tradicionalni većinski partneri to zloupotrebljavaju. Ja ih sa ovog mesta pozivam da to prestanu da rade. Da gledaju sebe, da gledaju kako sebe da poprave, a nas neka ostave na miru.

Bez LSV nema ni Vojvodine 
Kada vas neko pita, a šta je to Liga socijaldemokrata Vojvodine uradila, uvek im odgovorite mnogo toga. Naravno, odgovorite i da možemo mnogo više. Ali nikad, nikada nemojte zaboraviti, da nije Lige socijaldemokrata Vojvodine Autonomna Pokrajina Vojvodina više ne bi postojala, a Vojvodina se više ne bi pominjala ni kao geografski pojam. Jer, svi kojima je glava u Beogradu ne mare za Vojvodinu ni malo, samo mi. Samo Liga socijaldemokrata Vojvodine.
I sada, kada smo na korak do cilja, pozivam vas da uložite i poslednji atom snage da Liga socijaldemokrata Vojvodine bude ta koja će formirati pokrajinsku vlast. Da Liga bude ta koja će preuzeti punu odgovornost za sudbinu  Vojvodine, punu odgovornost za više od dva miliona građanki i građana Vojvodine. Da mi budemo ti koji će pregovarati sa Beogradom za ono što Vojvodini i njenim građanima pripada. Mi. Liga socijaldemokrata Vojvodine. Niko drugi, mi.
Čestiti političari za Novi Sad

Mi moramo biti ti koji će da preuzmu vlast u Novom Sadu. Da vratimo Novi Sad na put, da postane udobno i uljudno mesto. A ne poligon za preletanja, za nacističke eksperimente, za rušenja, za besmislene investicije. Mi imamo ljude i program za to. Novom Sadu su potrebni iskusni menadžeri, a ne politikanti. Novom Sadu su potrebni čestiti političari, a ne prevaranti.
Mi imamo ljude, mi imamo iskusne menadžere, mi imamo čestit svet. Mi moramo preuzeti vlast u Novom Sadu i zato vas pozivam sve – uložite i poslednji atom snage. Pričajte sa ljudima svakodnevno da nam daju poverenje kakvo zavređujemo. Sve sugrađane i sugrađanke pozivam da na predstojećim izborima glasaju za Ligu socijaldemokrata Vojvodine zato što je došlo naše vreme.
Zato što je došlo vreme da dignemo glavu.
(BILSV, 03. 04. 2016)
Prethodni tekstSedlarević: Digni glavu Vojvodino!
Sledeći tekstRušenjem trščara gubi se kulturna baština Novog Sada