Kome smeta Univerzitet u Novom Sadu?

Novi Sad, 05. oktobar 2018 – Kada na čelo pravnog fakulteta postavite osobu koja javno zastupa ideju da nije bilo potrebe za uvođenjem Zakona protiv nasilja u porodici, protiv koga je izrečena sudska mera zabrane javnog istupanja zbog govora mržnje, koji mere obavezne vakcinacije poredi sa bombardovanjem osiromašenim uranijumom, kao što je to učinjeno sa imenovanjem prof. dr Branislava Ristivojevića, poruka Novosadskom univerzitetu i javnosti je jasna.

LSV

Nakon sto je nedavnim izmenama Zakona o visokom obrazovanju određeno da je samo Beogradski univerzitet od nacionalnog značaja, Novosadskom Univerzitetu je nanet novi udarac izborom prof. dr Branislava Ristivojevića za dekana Pravnog fakulteta. Svojim izjavama, Ristivojević je nesumnjivo naneo štetu profesorskom pozivu i ugledu.

Za njega je priča o porastu nasilja u porodici preuveličavanje problema, a mera odvajanja nasilnika od žrtve preterano ekstremna i neutemeljena.

Profesorka Vesna Rakić Vodinelić, sudija dr Miodrag Majić, bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije – sudija Vida Petrović Škero, profesorka Marijana Pajvančić, profesor Lino Veljak, profesor Bogoljub Milosavljević i mnogi drugi oštro su kritikovali Ristivojevića koji je vodio sramotnu harangu protiv Slobodana Beljanskog dovodeći u pitanje njegov doktorat zbog zastupanja mađarskih učenika vezano za diskriminaciju prilikom polaganja prijemnog ispita na maternjem jeziku i nekoliko drugih procesa u kojima je zastupao stranke u sporovima protiv Pravnog fakulteta.

Sve ovo govori da je Branislav Ristivojević nedostojan da bude profesor, a kamoli dekan Pravnog fakulteta.

Jedini mogući cilj ovako uvredljivog izbora je urušavanje integriteta čitavog Univerziteta u Novom Sadu.

Zato je pravo pitanje: Kome i zašto smeta Univerzitet u Novom Sadu?

Kada se na to pitanje dobije odgovor, između ostalog, biće potpuno jasno i kako je, zašto je i voljom kojih krugova je Ristivojević postao dekan Pravnog fakulteta.

Stručni savet za nauku
Lige socijaldemokrata Vojvodine