Kravić: Zaustavimo silovanje grada

Članice i članovi Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad okupili su se na autobuskoj stanici prekoputa Srpskog narodnog pozorišta u znak protesta protiv, kako je navedeno, „ćirilizacije“ grada.

 

Prema rečima funcionera LSV Aleksandra Kravića, ova partija nikad nije bila protiv upotrebe ćirilice jer se i ovo pismo, kao i latinično, već vekovima koristi u Novom Sadu. Ipak, dodao je da je Liga protiv „silovanja grada ćirilicom“.

-Ćirlica se niti jede niti se njome nešto može kupiti. Bolje da je sadašnja vlast kupila jedan novi autobus nego što ćirilizuje stare- kazao je Kravić. -Taj fini balans koji se vekovima stvarao u Novom Sadu između različitih imena, jezika i pisama, sada se, u četiri meseca, ruši na jedan potpuno nepotreban način. Ovo možemo tumačiti samo na jedan način, a to je da vlast nema odgovore na ozbiljna pitanja kao što je, na primer, šta ćemo ako opet padne sneg.

On je ukazao na to da silom sprovedeno delo stvara podele među ljudima, što je nepotrebno Novom Sadu, i da se, u krajnjem slučaju, šalje negativna poruka i potencijalnim investitorima.

-U te investitore su se busali sadašnji čelnici. Mnogo toga što su govorili nije učinjeno, a na ovaj način se samo skreće pažnja sa mnogo važnijih pitanja- predočio je ovaj funkconer Lige.

Objasnio je da je ovaj postupak poptuno nepraktičan jer je pristojno pretpostaviti da će Novi Sad posetiti i drugi narodi, osim Rusa i Bugara, i oni će imati problema u čitanju. Kravić je rekao da razume kad se tako nešto radi u Čačku, jer je istorija tog grada takva da je latinica sekundarna, ali da je istorija Novog Sada potpuno drugačija, i podsetio da ovaj grad ima još tri imena, Ujvidek, Nojzatc i Neplanta, što ukazuje na to da su različite nacije odavno uspostavile dogovor i balans.

Ligaši su izradili i nalepnice na kojima piše „Novi Sad se voli na mnogo imena“ i odlučili da ih podele čelnicima. Na pitanje koje se ticalo korišćenja određenog pisma u nazivima ulica, Kravić je objasnio da bi ona trebala da pišu i na latinici i na ćirilici i da će Liga, ukoliko dođe na vlast, truditi da to ispravi.

Prethodni tekstSutra ulična akcija: Liga nastavlja da traži ravnopravnu upotrebu ćirilice i latinice u Novom Sadu
Sledeći tekstPoziv gradonačelniku da organizuje proslavu 1. februara