Liga dobila duplo više glasova nego 2008.

odbornicka mesta-raspored

Najbolji uspeh u odnosu na prethodne izbore je ostvarila Liga socijaldemokrata Vojvodine koja je dobila skoro 10.000 glasova više i duplirala broj mandata u Skupštini grada, što je i njen najveći uspeh u gradu od uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji.

Novi Sad će i u naredne četiri godine voditi koalicija koja je i u prethodnom mandatu upravljala gradom. Okosnicu koalicije će činiti DS i LSV, pri čemu se među odbornicima Lige nalaze i članovi SPO koji su u proteklom periodu sedeli u vlasti.Očekuje se da ovim partijama podršku daju dva odbornika SVM i devet odbornika SPS. Ove četiri stranke i na osnovu preliminarnih rezultata imaju zajedno preko 41 odbornika, što je dovoljno za formiranje skupštinske većine.

Demokratska stranka, iako je ponovo osvojila najveći broj glasova, u Novom Sadu je imala veliki pad, za čitavih 28.000 glasova, koji bi joj, da ih je zadržala, mogli omogućiti i samostalno preuzimanje vlasti u gradu. Najveći gubitak glasova ima SRS – čitavih 40.000, zbog čega je sada jedva prešla cenzus i osvojila tek tri mandata. Romska demokratska stranka, koja je prijavljena kao manjinsk,osvojila je 10.649 glasova i osigurala sebi bar četiri mandata.Ipak, najveći gubitnik je URS, odnosno Narodna partija Maje Gojković i G17 plus, koji su ispali iz Skupštine grada, pri čemu su u prethodnom periodu učestvovali u vlasti i imali kontrolu nad nekoliko javnih preduzeća.

Za razliku od izbora 2008. godine, ovaj put je glasalo manje građana – 166.049 (bez nevažećih listića), odnosno skoro 10.000 manje. Skupština grada bi trebalo da se formira u roku od 30 dana, a zasad je jedino sigurno da će se sednica održati nakon drugog kruga predsedničkih izbora.

Prethodni tekstDrugačiji odnos snaga u pokrajini
Sledeći tekstZnačajno bolji rezultat LSV