Ligaši nisu klonuli duhom

Svečani novogodišnji koktel Lige socijaldemokrata Vojvodine

canak

Na svečanom novogodišnjem koktelu, održanom u sredu, 22. decembra na Spensu, prisustvovalo preko 1000 ligaša iz svih gradskih i opštinskih odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Tom prilikom, predsednik LSV Nenad Čanak, obratio se prisutnim ligašima i gostima stranke napominjući kako je odjednom, sve ono o čemu je Liga govorila u prethodnih 20 godina, postalo popularno: čak i to da treba zabraniti rad neonacističkim i profašističkim organizacijama. On je podsetio i da je nekadašnja perjanica SRS sada postala glavni novosadski i vojvođanski regionalista.

 

– Došli smo u situaciju dakle da mi, ligaši, budemo petlovi koji su prvi zakukurikali. Ali ko misli da ćemo u supi završiti, taj se ljuto vara – istakao je predsednik LSV.

Navodeći da Vojvodina ide samo napred, lider LSV je spomenuo i predstavništvo regije u Briselu, o kome je Liga govorila proteklih 20 godina. Čanak je rekao da se ligaši nisu predavali kada su drugi klonuli duhom, i nisu pristajali na ucene i pretnje kada drugi jesu.

– Mi znamo reda, znamo kada je za šta vreme. Mi smo ti koji smo uspeli da, zajedno sa ostalima, ostvarimo to da ova zemlja prestane da bude oaza sramote. Uspeli smo da se Radovan Karadžić nađe u Hagu, a da crveni pasoš nešto vredi. To je ono što smo uradili proteklih nekoliko godina. Međutim, to su samo počeci, prava bitka tek dolazi – kazao je on, dodavši da sadašnja Vlada nije dobra, ali da se bolja trenutno ne može napraviti.

Prema Čankovim rečima, takva, kakva je, Vlada se ipak ne sme rekonstruisati, jer bi to dovelo do blokade u narednih godinu i po dana “samo zato što je nekome palo na pamet da meša ionako izbledele karte”.

Lustracija je moguća i potrebna

Nenad Čanak je kazao i da očekuje da će lustracija biti sprovedena, uprkos ocenama da je to sada nemoguće, između ostalog i pod izgovorom da nije demokratski zabraniti nekome da se bavi politikom kada je za to dobio podršku građana.

– Niko njima neće da zabrani da se bave politikom zato što su bili izabrani, nego zato što su radili ono što nisu obećali. Zato što su nas hapsili, mučili, zato što su nam oteli živote, oteli sudbine, zato što su počinili zločine. To je cela priča – istakao je on i podsetio da je na jučerašnji dan pre 69 godina u malom bosanskom mestu Rudo, formirana Prva proleterska brigada, a da je 50 godina kasnije, ista ta vojska „herojski” oslobodila do temelja grad Vukovar i napravila užasne zločine. On je podsetio na Ligino petnaestogodišnje zalaganje da se obavezni vojni rok ukine, što je ove godine i učinjeno.

Najbolji odbori LSV

Na centralnoj godišnjoj proslavi proglašeni su i najbolji odbori LSV na osnovu postignutih rezultata i rada u prethodnoj godini.

U kategoriji najboljih opštinskih odbora do 25.000 birača, proglašeni su:

  1. OO LSV Žabalj
  2. OO LSV Žitište
  3. OO LSV Irig.

U kategoriji opština preko 25.000 birača, proglašeni su najbolji po ovom redosledu:

  1. OO LSV Bačka Palanka
  2. OO LSV Šid
  3. OO LSV Temerin.

U kategoriji gradskih odbora, za najbolji u 2010. godini proglašen je GrO LSV Zrenjanin, drugi je bio GrO LSV Novi Sad, a trećeplasirani je GrO LSV Subotica.

Mala sala Spensa bila je puna ligašica i ligaša, kao i stranačkih gostiju i svi su doprineli da atmosfera bude izuzetna. Tome su doprineli i DJ Šaca i bend „Mila Ćopezo“ koji su se pobrinuli za muzički deo. Pri završetku govora Nenada Čanka, goste je zasula „kiša“ balona i tada je zapravo započela zabava koja nije ostavila nikoga ravnodušnim.

Prethodni tekstIzložba vojvođanskih motiva u Rumenci
Sledeći tekstČestitka građanima Vojvodine