Ligaši u šetnji za slobodu

antifasetnja20121007-2

Članice i članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine priključili su se skupu “Šetnja za slobodu” kako bi odlučno pokazali da Novi Sad nije mesto u kome je fašizam dobrodošao. Tom prilikom, portparolka i narodna poslanica LSV Aleksandra Jerkov istakla je da su Novosađani pre pet godina dobili bitku protiv fašizma, nacizma i mržnje, ali nisu dobili rat.

Šetnju je, povodom pet godina od održavanja antifašističkog skupa, organizovala Koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“, a pored Jerkove, okupljenim građanima, kojih je bilo oko 2000, obratili su se i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić, sociološkinja Janja Beč Nojman, direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, visoka funkcionerka LDP Gordana Francuski, predsednik omladine DS Novog Sada Danijel Borbaš i član organizacije „Beograd prajd“ Goran Miletić. Skup je počeo nešto posle 12 časova, minutom ćutanja za preminulog borca za ljudska prava, profesora Vojina Dimitrijevića.

 

Novi Sad- grad heroj

Obraćajući se sa balkona NDNV, u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu, Aleksandra Jerkov je istakla da rat protiv fašizma, nacizma i mržnje neće biti dobijen sve dok u Novom Sadu budu smenjivali ljude zbog latiničnih tabli, dok budu palili vojvođansku i zastave drugih zemalja i sve dok u Novom Sadu budu lupali sekirama automobile stranih navijača, jer je Novi Sad bolji od toga.

– Ova bitka neće biti do kraja dobijena sve dok u Vojvodini budemo imali međunacionalne sukobe i međunacionalnu mržnju i naciste, bez obzira na to kom narodu pripadali. Jer, Vojvodina je bolja od toga –istakla je Jerkova dodajući i da taj rat neće biti dobijen sve dok 6. oktobar budu slavili oni koji su 5. oktobra pobeđeni.

Podsetila je i da su se proteklih dana ponovo aktivirali pripadnici zabranjenih organizacija poput Nacionalnog stroja i Obraza, dodajući da to ne sme dalje prolaziti nigde u Srbiji.

– U Novom Sadu, Firer nikada neće slaviti Himlerov rođendan, kao što je to pokušano pre pet godina. Ovaj grad je grad heroj. Uvek je bio grad heroj, uvek će biti grad heroj i uvek ćemo na to biti ponosni. Zato, stop fašizmu, stop mržnji, stop nacizmu. No pasaran, živela Slobodna Vojvodina – rekla je Jerkov.

Dinko Gruhonjić podsetio je da je juče bilo 24 godine otkako je organizovana „jogurt“ revolucija koja je bila uvod u krvave ratove i propadanje Vojvodine.

– Neonacisti koji su 2007. godine pokušali da naprave skup u Novom Sadu su sada zabranjeni, ali su ih zamenili novi. Živimo u gradu gde je zbog latiničnog natpisa smenjen direktor jedne kulturne ustanove u zemlji u kojoj se vlast odriče antifašizma i rehabilituje saradnike nacista iz Drugog svetskog rata. – rekao je Gruhonjić.

setnja venac

Položen venac na Spomenik žrtava racije

Nakon obraćanja, građani su se u koloni prošetali Zmaj Jovinom i Dunavskom ulicom ka Keju žrtava racije gde je ispred istoimenog spomenika minutom ćutanja i polaganjem cveća odata počast svim žrtvama fašističke i nacističke ideologije. Na čelu kolone bio je veliki transparent na kome je ispisano „Stop fašizmu“ i precrtan kukasti krst, a nošene su i zastave Srbije, Vojvodine, Novog Sada i EU.

Venac je položila i delegacija LSV u kojoj su se, pored Jerkove, nalazili predsednik Političkog saveta LSV Dušan Jakovljev i potpredsednik Lige Aleksandar Jovanović.

– Novi Sad je grad koji je doživeo Raciju, koja je jedan od najvećih zločina u Drugom svetskom ratu. Novi Sad vrlo dobro zna šta je fašizam, kakvo zlo može da donese i šta sve fašizam, nacizam i mržnja mogu da urade ako se takve pojave ne označe na vreme, ako se na njih ne reaguje i ukoliko se relativizuju – rekla je Aleksandra Jerkov ukazujući na to da su juče, uz najveće državne počasti, sahranjeni ostaci čoveka koji je potpisao trojni pakt sa nacističkom Nemačkom i koji se otvoreno zalagao za saradnju Srbije sa Adolfom Hitlerom.

Navela je da su ljudi, koji su bili na tom događaju, otišli u Jajince gde su održali počast žrtvama fašizma i žrtvama nacizma i rekla da se to ne sme dešavati jer Srbija zna na kojoj je strani je bila u Drugom svetskom ratu. Na pitanje da li je današnji protest zapravo neodržana Parada ponosa, koja je juče trebalo da se održi u Beogradu, Jerkova je odgovorila da je današnji skup šetnja svih slobodnih ljudi koji smatraju da je uvek vreme za ljudska prava, a da svako današnji događaj može da tumači onako kako želi.

Priveden huligan koji je vređao učesnike šetnje

Incidenata na skupu nije bilo, sem manjeg kada je tokom šetnje Kejom žrtava racije jedan mladić iz crvenog golfa bacio flašu na kolonu uz povik „Smrt pederima“. On je ubrzo priveden u policiju.

privodjenje

Prethodni tekstŠetnja za slobodu u Novom Sadu
Sledeći tekstNovi Sad zaslužuje da bude evropska prestonica kulture