LSV nije podržao postavljanje spomenika „Nevinim žrtvama 1944/45“

NOVI SAD – Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad je na osnovu člana 47. Zakona o javnom informisanju zatražio od 021.rs da se objavi odgovor i ispravku na tekst „Na 75 godina od oslobođenja Novog Sada od fašizma izdvaja se novac za sporan spomenik „Nevinim žrtvama 1944/45 objavljen u ponedeljak, 21. oktobra ove godine, a kojim se nameće zaključak da je odbornička grupa LSV podržala podizanje tog spomenika. Portal 021.rs danas je objavio ispravku LSV:

„Na sednici održanoj 29.08.2018. godine, kada je na dnevnom redu bila tačka o postavljanju spomen ploče „Nevinim žrtvama 1944-45. godine“, odbornička grupa LSV u Skupštini grada Novog Sada jasno i nedvosmisleno je bila protiv ove odluke. Pre glasanja na sednici je predsednica odborničke grupe jasno obrazložila zbog čega smo protiv, zbog čega se ta odluka kosi sa našim ideološkim principima i antifašističkim opredeljenjem i aktivnostima. Na istoj sednici je, i pored jasnog protivljenja odbornika LSV, ta odluka usvojena jer je za odluku postojala potrebna većina drugih odbornika u skupštini.

Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Novog Sada je na sednici održanoj 18.10.2019. glasala „za“ po tačkama dnevnog reda rebalans budžeta i „Predlog odluke o izmenama Odluke o Programu uređivanja građevinskog zemljišta za 2019. godinu“ iz čijeg je konteksta autor teksta izvukao tendencioznu tezu da je glasajući za rebalans budžeta i za ovu odluku LSV glasala za postavljanje ove sporne spomen ploče.

Autor teksta ne navodi ove činjenice, kao ni činjenice za koje je to tačke glasala odbornička grupa LSV na sednici održanoj pre nekoliko dana, odnosno 18.10.2019. godine. Autor tendencioznog i neistinitog teksta ne navodi ni činjenice da se ovim rebalansom i ovom odlukom o izmenama odluke o građevinskom zemljištu opredeljuju sredstva u iznosu od 5 milijardi i 789 miliona dinara od kojih najveći deo ide u infrastrukturna i komunalna opremanja, kulturu i druge neophodne i nesporne gradske kapitalne investicije, od kojih izdvajamo samo nekoliko: nastavak uvođenja kanalizacione mreže u više stotina domaćinstava naselja Rumenka, Veternik i drugih, uvođenje vodovodne mreže u naselje Sajlovo, početak radova na uvođenju vodovodne mreže u naselje Bocke, radove na dreniranju izvorišta vode koji će obezbeđivati veći dotok vode na preradu, nastavak investiranja u radove na pristupnicama Žeželjevom mostu, finansiranje radova Naučno tehnološkog parka, atletske dvorane i stadiona sa infrastrukturom, nastavkom investicija u projekat Novi Sad evropska prestonica kulture 2021. i u mnoga druga neophodna i važna finansiranja po naš grad.

U okviru ove odluke izdvojena su i sredstva u procentu manjem od 0,008% za spomen obeležja u okviru kojih je i sporna tabla za čije postavljanje je već doneta odluka na sednici pre više od godinu dana i na kojoj su odbornici LSV bili jasno protiv njenog postavljanja.“

Prethodni tekstUručene članske karte članovima i članicama LSV u Novom Sadu
Sledeći tekstGradski odbor LSV ponovio zahtev da se novi most zove: Most 23. oktobra