LSV Novi Sad obeležila Dan zaštite životne sredine

Povodom obeležavanja svetskog Dana zaštite životne sredine Gradski odbor LSV Novi Sad organizovao je akciju na više lokacija u gradu, kako bi animirao građanke i građane i u njima probudio svest o očuvanju planete. Aktivistkinje i aktivisti GsO LSV Novi Sad su na štandovima, koji su bili postavljeni ispred supermarketa, tržnih centara i tržnica, delili biorazgradive kese i letke građanima.

kese

 

Član Izvršnog odbora Gradskog odbora LSV Novi Sad Aleksandar Kravić napomenuo je da je akcija „Očistimo Srbiju“ veoma dobra zamisao, ali da se teza mora preokrenuti, a moto postati: „Učinimo da Srbija ostane čista“.

-Svako ko u ruci drži čekić, svudao ko sebe vidi ekser. Nije poenta samo otići na ulici u skloniti smeće, to možemo raditi svaki dan, pa da se ono opet narednog jutra pojavi. Poenta je stvoriti svest u sebi da ulice, kvartovi, naši domovi, naš grad moraju ostati čisti svaki dan, cele godine- rekao je Kravić podsećajući na situaciju u Švajcarskoj gde je pomenuta svest o čistoj okolini veoma razvijena.

Ovom prilikom prikupljani su i potpisi za peticiju kojom bi se podržao prelazak proizvođača sa tehnologije proizvodnje polietilenske na tehnologiju izrade biorazgradive ambalaže. Ova peticija biće predata nadležnim organima.

Napomenimo da je akcija bila vrlo uspešna, naišla je na dobar odziv građanki i građana što je i rezultiralo brojnim potpisima za podršku akciji. Podsetimo, očuvanju prirode možemo doprineti tako što ćemo zameniti plastične kese za one od biorazgradivih materijala. Ovakva kesa ima pregršt prednosti. Ne samo da se razgrađuje, odnosno pretvara u đubrivo, nego je i znatno jeftinija u odnosu na ostale, s obzirom da se jednostavnije proizvodi.

Akcija se održavala na sledećim lokacijama:

  1. Novo naselje, market “Rodić”, Bulevar Jovana Dučića
  2. Liman 1 i 2, kod Merkatora
  3. Liman 3 i 4, Limanska pijaca
  4. Centar 1, Riblja pijaca
  5. Centar 2, Futoška pijaca
  6. Petrovaradin, Preradovićeva 13
  7. Železnička stanica, market “Maksi”
  8. Detelinara, robna kuća u Ulici Milenka Grčića
  9. Telep, market “Univereskport alba” na Futoškom putu
Prethodni tekstOkrugli sto o zaštiti trščara
Sledeći tekstNaša vizija Novog Sada