LSV protiv privatizacije Luke Novi Sad

 

td_324x160Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine se i danas, kao i prethodnih godina, oštro protivi privatizaciji Luke Novi Sad.

Govorili smo i ponavljamo da treba sprečiti da se ovde dogodi sve što se dogodilo sa Lukom Beograd i eventualnom promenom namene zemljišta koje luci pripada.

Govorili smo i ponavljamo da je Luka strateški važno čvorište za razvoj grada i AP Vojvodine, jer se na tom mestu ukrštaju evropski rečni, drumski i železnički koridori.

Podsetimo, marta 2009. sve odborničke grupe u Skupštini grada Novog Sada su izdale zajedničko saopštenje kojim je zatraženo da se Luka Novi Sad izuzme iz privatizacije i poveri na upravljanje gradu i pokrajini, ne samo zbog svoje delatnosti, već i zbog oko 24 hektara građevinskog zemljišta koje je izuzetno važno za privredu grada i njegov budući razvoj.

Smatramo da je sada ponovo potrebno takvo jedinstvo i takva poruka.

Ako neko hoće da kaže da cilj preuzimanja Luke nije njena privatizacija, neka onda objasni zašto je bilo potrebno da preduzeće koje je dobro poslovalo i bilo profitabilno preuzme – hirurg?! Liga socijaldemokrata Vojvodine nema nameru da brani i zastupa personalno bilo koga od direktora. Nikoga nismo predlagali, niti predlažemo na tu funkciju.

I 2011. godine smo se usprotivili privatizaciji Luke. Njen upisani kapital je tada bio oko 7,2, dok je po nekim procenama njena imovina dostizala i do 50 miliona evra.

Za nas je ovo principijelno pitanje. Stalo nam je jedino da se Luka ne privatizuje i da ostane na upravljanju gradu i Vojvodini, umesto da je republička vlast nekome, recimo, pokloni za sitan novac, kao što je bio slučaj sa NIS-om.

Takođe, očekujemo da nadležni državni organi jasno saopšte ko stoji iza pretnji direktoru Slobodne carinske zone i da li je možda u njihovoj pozadini želja da se i ona privatizuje? Ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bi Grad trebalo da pristane da se odrekne vlasništva u njoj.

 

Gradski odbor

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Novi Sad

Prethodni tekstDeklaracija najznačajniji potez Vlade Vojvodine
Sledeći tekstIsisavanje sredstava iz javnih preduzeća