Marton: Mizerno male kazne za neonaciste signal da se fašizam u Srbiji isplati

NOVI SAD – Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je danas da su „mizerno male“ kazne koje je Viši sud u Novom Sadu prvostepeno izrekao neonacistima još jedna poruka desnim i ekstremistima i deklarisanim fašistima da se u Srbiji isplati sve što oni rade.

LSV

Marton je agenciji Beta rekao da je „tragično“ što je presuda izrečena više od 11 godina nakon što se incident dogodio i podsetio da je ovo tek prvostepena presuda, što znači da taj slučaj još uvek nije zaključen.
– Podsećam, u pitanju je događaj u kojem su antifašistima bile razbijene glave i gde su im neonacisti najstrašnije pretili. To su katastrofalne poruke mladim ljudima u Srbiji – kazao je Marton.
On je ocenio da će ova presuda dovesti do daljeg jačanja desnih ekstremista u Srbiji i podsetio da je nedavno ekstremistička Srpska desnica u centru Novog Sada nekažnjeno pozivala na „linč“ LSV-a i Nezavisnog društva novinara Vojvodine.
– Nisam primetio reakciju vlasti i nekih opozicionih partija – rekao je Marton.
On je dodao da je narastajući desni ekstremizam ozbiljna pretnja ne samo u Srbiji, već u celoj Evropi, ali se, za razliku od Srbije, ozbiljne države ozbiljno suprotstavljaju toj opasnosti.
– U Srbiji toga nema. Sama poruka da postupci protiv deklarisanih fašista traju ovoliko dugo predstavlja znak ohrabrenja upućen ekstremističkim pojedincima i grupama. Imamo Ustav i zakone, ali je očito da se ne primenjuju – rekao je Marton.
(BILSV, 30.10.2018)