Napad na antifašiste je zločin koji ne zastareva

NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da je Više javno tužilaštvo u Novom Sadu, koje je odustalo od daljeg krivičnog gonjenja sedmorice pripadnika zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj, ovim postupkom zaštitilo prava onih koji su kamenovali kolonu građana.

LSV

Pripadnici zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj su 7. oktobra 2007. godine napali iz dvorišta Doma vojske u Novom Sadu učesnike antifašističke šetnje. Sada, osam godina nakon tog događaja, Više javno tužilaštvo odustalo je od daljeg krivičnog gonjenja sedmorice optuženih za nasilničko ponašanje zbog poštovanja načela Ne bis in idem. Kako prenosi RTV, Tužilaštvo se pozvalo na presudu Prekršajnog suda koji im je 2007. godine sudio zbog istog događaja, ali za remećenje javnog reda i mira. Tom presudom oni su prekršajno osuđeni na kazne od sedam do 25 dana zatvora, a četvorica njih su oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Za nasilničko ponašanje u grupi zaprećena je kazna zatvora do pet godina.
– Mi koji smo kamenovani, naša imena su jasna. Oni koji su to radili, njihova se prava štite. To je ceo nesporazum. Stalno se štite prava onih koji su kriminalci, a ne štite se prava žrtava. Stalno se ima bolećiv odnos prema ultranacionalistima, desničarima i fašistima, koji niti su ultranacionalisti, niti desničari, niti fašisti u pravom smislu te reči, nego im je to politički izgovor za kriminalne radnje. Žalićemo se do Strazbura, žalićemo se do neba, na svaki pokušaj da se to zataška. Ima zločina koji ne zastarevaju. Ovo je jedan od njih – rekao je Čanak u specijalnoj emisiji „Ne bis in idem“ koja je ovim povodom emitovana na Radio-televiziji Vojvodine.
On je ustvrdio da je ovaj slučaj pokazao da su tužilaštvo i pravosuđe u Srbiji rak rana bilo kakvom razvoju zemlje i bilo kakvom suočavanju sa prošlošću.
– Ako nećete suditi onima koji krše zakon, time osuđujete one koji se zakona drže. Ovakvim postupkom odustajanja od tužbi jednostavno se legitimizuje i legalizuje kamenovanje svake antifašističke kolone, svakog antifašističkog protesta. Time se legitimizuje razbijanje tuđih skupova, skupova neistomišljenika i praktično se esktremistima daje u ruke oruđe na koje uvek mogu da se presedentno pozovu – naglasio je predsednik LSV i dodao:
– Zabranjene organizacije, ako ne budu zabranjene, znači da su dozvoljene. Ako su dozvoljene, onda je sve dozvoljene. Ako je sve dozvoljeno, onda ovo više nije država nego je divljaštvo.
Prema rečima lidera LSV, odustajanje od daljeg gonjenja sedmorice pripadnika Nacionalnog stroja je umišljaj, sa ciljem da se sve to zataška i zaboravi. Ovakvim postupkom se, dodaje Čanak, isključivo ohrabruju nacisti i neonacisti i oni koji nastavljaju kvinsliške ideje Drugog svetskog rata koje su bile na ovim prostorima.
– U krajnjoj liniji, a šta ste očekivali? Jeste li očekivali da se može rehabilitovati Draža Mihailović i da to ne da nikakav rezultat? Da se poistovete četnici i partizani i da to ne da nikakav rezultat? – upitao je Nenad Čanak.
(BILSV, 02.12.2015)