Naša vizija Novog Sada

img_14281

Novi Sad – Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine je u ponedeljak, 6. juna učestvovao na manifestaciji “PechaKucha” i tom prilikom, kroz predstavljanje svog programa i ideja, prisutnim sugrađanima ponudio svoju viziju Novog Sada u bliskoj budućnosti.

Drugo izdanje manifestacije “PechaKucha”, pod nazivom “SAD NOVI SAD” okupilo je predstavnike tri političke partije – pored LSV-a tu su bili i predstavnici gradskih organizacija Socijalističke partije Srbije i Srpskog pokreta obnove, zatim studente arhitekture Univerziteta u Novom Sadu, kao i predstavnike Internet portal Njuz.net. Tema ovog svojevrsnog događaja bila je budućnost i razvoj Novog Sada, i govornici su imali zadatak da u 6 minuta i 40 sekundi, kako format događaja nalaže, objasne prisutnima šta su njihovi prioriteti i planovi.

Predsednik GrO LSVO Novi Sad Marko Lutkić i potpredsednica GrO LSVO Novi Sad Tijana Eter su, predstavljajući LSV NS, prisutne građanke i građane upoznali sa idejama i planovima koje LSV priprema za naredni period. Oni su naglasili  da se ova stranka rukovodi motom “Novi Sad naša kuća” i iskoristili su svoje vreme da se dotaknu svih važnijih problem sa kojima se susrećemo u gradu, kao i da ponude konkretna rešenja. Takođe su napomenuli da je LSV uvek bila otvorena prema svoji sugrađanima, i da je organizovana tako da, kroz svoje mesne odbore u svakom delu grada, bude neposredno upoznata sa situacijom.

Predstavnici LSV NS su u jednom delu svog izlaganja govorili o problemima komunalne prirode, o stanju infrastrukture, kao I o podizanju ekološke svesti.

–       Komunalni problemi  su izrazito prisutni u svim gradovima sa izraženim porastom broja građana i teritorije. Čak jedna trećina Novog Sada nije pokrivena kanalizacionom mrežom. To se ne rešava brzo, ali se rešiti mora, i biće i jeste jedan od naših prvih prioriteta. U prigradskim naseljima koja nemaju mogućnost priključenja na gradsku kanalizacionu mrežu,  izgradićemo nezavisnu mrežu sa pripadajućim prečišćivačima –  naveo je Marko Lutkić, kao jedan od najvažnijih zadataka u nastupajućem periodu.

Pored ovih problema grad se suočava sa mnogobrojnim nerešenim socijalnim pitanjima, te su se Ligaši potrudili da osmisle adekvatna rešenja.

–       Rešenje za  najugroženije je u sistematskom pristupu, poboljšanju zdravstvene zaštite socijalno ugrožene kategorije, edukacijom, uključivanjem u sve tokove urbanog života, dostupnošću obrazovanja, a pre svega obezbeđivanjem prava na rad. Kada je u pitanju briga o deci i njihovom obrazovanju, obezbedićemo uslove za investiranje u  kvalitet održavanja nastave, uvođenjem informatičkih kabineta i  boljom tehničkom opremljenosti  škola. Donošenjem adekvatnih pravila školskim upravama radićemo na vraćanju školskog sporta i drugih vrsta vannastavnih aktivnosti u centar dečijeg interesovanja – navela je Tijana Eter kao neke od mera koje Gradski odbor LSV ima u planu.

Pored ovih problema, govornici su osvrnili i na nemile situacije podstaknute netolerancijom i mržnjom, čega smo svedoci u proteklom periodu, i naglasili da je različitost kojom se Novi Sad odlikuje bogatstvo i da se svest o zajedništvu mora naročito negovati.

Predstavnici LSV NS su pozvali građane i građanke da im se obrate, da ih podrže i da im se pridruže, jer je Liga socijaldemokrata Vojvodine oduvek bila spremna da razgovara, da daje i prima sugestije, iskreno se rukovodeći parolom „Novi Sad je naša kuća“.

Prethodni tekstLSV Novi Sad obeležila Dan zaštite životne sredine
Sledeći tekstModerna i efikasna „Hitna pomoć“