Nasilje je rezultat mlakog odnosa države

aleksandrajerkov20120105-1

Ako Novi Sad treba da bude grad kojeg se njegovi građani i građanke stide, a oni koji u njega dolaze da ga se plaše, to je prava katastrofa – izjavila je  u Nacionalnom dnevniku na TV Pinku portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov, komentarišući napade na navijače Hrvatske u glavnom gradu Vojvodine.

Ona je navela i da je policija navodno uhapsila organizatore, a da su se incidenti ipak ponovili i podsetila da je Liga danas zatražila od policije da se, pred sutrašnju utakmicu između Srbije i Hrvatske u Beogradu, preventivno privedu svi poznati i registrovani izgrednici, huligani i ostali nasilnici.

– Policija sad najavljuje da će sutra 5.000 policajaca da obezbeđuje navijače. Tu je sad pitanje da li ti policajci treba da budu glineni golubovi i da se tuku po ulicama zato što policija neće da uhapsi one koji su za razna krivična dela optuženi ili osuđeni i koji se nasiljem bore za ostvarenje svojih ciljeva – navela je Jerkova. Ona je dodala da su sada svi zaprepašćeni i iznenađeni, a da niko tu ne reaguje. Na pitanje šta treba učiniti, Jerkova je odgovorila:

– Mi smo još ranije tražili da se te organizacije koje izazivaju nerede zabrane. Ustavni sud se proglasio nenadležnim za zabranu tih grupa, a ne znam da li bi iko od sudija Ustavnog suda sutra sa svojim detetom otišao na utakmicu nadajući se da neće biti nikakvih incidenata – rekla je Jerkova. Ona je navela i da ovi sramni događaji utiču na ugled Novog Sada i dodala da Srbija sebi tako nešto više ne sme da dozvoli.

– To je sve rezultat mlakog odnosa države prema tim grupama, a posebno je poražavajuće što je baš danas smanjena kazna onima koji su nekoga ubili na ulicama Beograda – navela je Jerkov.

Prethodni tekstJovanović dao krv
Sledeći tekstGantar: Mladi da preuzmu odgovornost za svoju budućnost