Nasilje u porodici ne sme biti tabu tema

stop-nasilju

Forum žena gradskog odbora LSV organizovao je uličnu akciju ispred TC „Merkator“, kojom je obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kao i početak kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama “.

-Cilj nam je da ovakvim akcijama privučemo pažnju građana i građanski,  podsetimo ih da nasilje nad ženama i nasilje u porodici nije i ne sme biti tabu tema. O tome se mora glasno govoriti , nasilje u porodicama nije privatna stvar, rekla je predsednica Foruma žena GrO LSV Novi Sad, Baršonj Golubović.

Ovim i sličnim akcijama apeluje se na  građane da ako znaju za neko nasilje to nasilje i prijave nadležnim organima. Zabrinjavajuća je statistika koja pokazuje kolika žena trpi nasilje i koliko je žena stradalo zbog nasilja u porodici.

-Nasilje trpe i deca, nedužna stradaju i mora im se pomoći da ne odrastaju u takvoj porodici. Ako ih zanemarimo, deca će usvajati takav model ponašanja, oca nasilnika i majke žrtve, i u velikom broju slučajeva i sama oponašati taj model- kazala  je jedna od učesnica ove akcije, članica Foruma žena Ljiljana Bugarin.

Vesna Rajkov, članica Foruma žena, istakla je važnost  podrške ženama koje trpe nasilje

– Nekad je vrlo malo podrške potrebno da se žene ohrabre i odluče da potraže odgovarajuću pomoć i zaštitu.

Golubovićeka je najavila još jednu akciju u okviru kampanje  „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“  koja je predviđena za 10.decembar, Međunarodni dan  ljudskih prava.

Prethodni tekstAkcija Prekrečimo novosadsku mržnju!
Sledeći tekstŽiveti u nenasilju – osnovno ljudsko pravo