Ne postoje problemi samo izazovi, to mora biti naš moto

Potpredsednica Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV mr Maja Sedlarević je, kao dugogodišnja Ligašica, učestvovala u mnogim predizbornim kampanjama, od lokalnog do republičkog nivoa. Spada u red onih osoba koje veruju da se samo radom i iskrenom predanošću poslu postižu kvalitetni rezultati.

Kao neophodan element svakog posla, a naročito jedne kampanje, ona ističe komunikaciju, i ne iznenađuje nas što slovi za osobu koja nemerljivo doprinosi sveopštoj komunikaciji, kako među članstvom, tako i među odborima. U ovom broju Nedeljniku razgovaramo sa Majom Sedlarević o našim zajedničkim ciljevima i načinima na koje do njih stižemo.

maja sedlarevic-1

– Koje aktivnosti GrO su obeležile prethodni period i koje kampanje smatrate da su bile najuspešnije?

Mislim da je najveći uspeh GrO LSV NS u prethodnom period upravo uspešan rad na podizanju kapaciteta mesnih odbora i mnogo većoj vidljivosti u javnosti. Boljom organizacijom i realizacijom kako novih ideja i aktivnosti, tako i komunikacijom sa građankama i građanima Novog Sada došlo se i do rezultata.

Što se uspešnosti akcija tiče, ne bih izdvajala nijednu kao najuspešniju, baš zbog toga što su mahom lokalnog karaktera različite su, jer odgovaraju na potrebe stanovnika nekog dela grada. Mislim da je najveći uspeh upravo to što rešavamo konkretne životne probleme.


– Šta se promenilo u radu i konceptu funkcionisanja GrO u odnosu na prošli mandat?

Mislim da je napravljena potpuno nova, mnogo efikasnija organizacija rada, da je angažovano mnogo više aktivista, i vidi se da smo gotovo svakodnevno na ulici ili u bilo kom drugom obliku komunikacije i saradnje sa sugrađankama i sugrađanima. Nije više dovoljno koristiti dva ili tri načina rada na terenu, potrebno je mnogo više angažovanja, ali i praćenje savremenih trendova. Tu, pre svega, mislim na upotrebu novih medija. Drago mi je što je rukovodstvo GrO LSV Novi Sad uvidelo koliko je ovo bitno i da se sasvim dobro snalazi u ovakvom obliku komunikacije.
– Kakva je situacija po pitanju učestvovanja žena u radu i odlučivanju GrO?

Mislim da je sve bolja. GrO LSV Novi Sad ni ranije nije imao problem sa angažovanjem žena u svom radu, bilo u stranci, bilo na javnim funkcijama. Danas, s obzirom na trend angažovanja većeg broja aktivista, prirodno je da je vidljivije i učešće većeg broja aktivistkinja… Nama kao stranci je prirodno da žene budu ne samo aktivistkinje, nego i da rukovode procesima i da su na mestima odlučivanja. Zbog toga  je, mislim, Liga socijaldemokrata Vojvodine prepoznatljiva.

Treba naglasiti da je upravo potredsednica GrO LSV NS, Aleksandra Jerkov podnela amandman koji je osigurao sigurno učešće žena u parlamentu sa najmanje 30%. Mislim da smo još uvek nedovoljno svesni koliko je to bio velik, važan i dragocen momenat. Ubeđena sam da će u budućnosti ova moja teza biti potvrđena i u praksi.
– Na šta će LSV NS staviti akcenat kada su u pitanju planovi i ciljevi, čime će se baviti u narednom periodu do izbora?

Zadatak GrO LSV NS je da prepozna i nađe način da reši problem koji opterećuju Novosađane, bilo koje vrste da su. Bilo da se radi o komunalnim, infrastrukturnim problemima, želji da se unapredi kulturna ponuda grada ili su nekome ugrožena ljudska prava, sve su to izazovi sa kojima se moramo uhvatiti u koštac. Sigurna sam da će građanke i građani Novog Sada prepoznati našu volju da unapredimo funkcionisanje grada i život u njemu.
– Da li je GrO započeo kampanju i koje su aktivnosti u pitanju?

Kažu da predizborna kampanja traje od momenta završetka jednih do momenta održavanja drugih izbora. U skladu sa tim, GrO LSV Novi Sad sprovodi čitav niz kontinuiranih aktivnosti. Posebno smo angažovani ‘na lokalu’, komšije mogu da nas vide na ulici u svakoj mesnoj zajednici u Novom Sadu barem jednom nedeljno, a ponegde i češće. Osim toga, u okviru kampanje ‘Naši ljudi za našu kuću’ sa sugrađanima i sugrađankama iz različitih mesnih zajednica razgovaraju direktori javnih preduzeća, javni funkcioneri, predstavnici rukovodstva GrO LSV NS. Na taj način želimo da se na što bolji i direktniji način približimo građanima, upoznamo se sa njihovim potrebama i problemima i pokušamo da ih rešimo na najbolji načun.
– Kakav je bilans muškarci-žene među kandidatima za odbornike, i da li se o tome vodilo računa?

Da, svakako. Na kandidacionim listama, po važećem zakonu, mora biti najmanje 30% predstavnica manje zastupljenog pola. Ali, naša praksa je svakako da prilikom izbora osoba koje će Ligu predstavljati u bilo kom parlamentu vodimo računa, između ostalog, i o rodnoj zastupljenosti. Zastupljenost ligašica u novosadskom parlamentu svakako je dokaz za to.
– Kakva su Vaša očekivanja u vezi sa predizbornom kampanjom i da li je GrO LSV NS spreman za nju?

U periodu koji predstoji očekuje nas intenziviranje predizbornih aktivnosti. Što se nas tiče, za izbore smo spremni. Radimo različite obuke kandidatkinja i kandidata LSV za lokalne izbore, koristimo sve mogućnosti komunikacije sa sugrađanima, uključujući i veliko angažovanje u korišćenju novih medija na koje se svi polako navikavaju i sve više koriste. Takođe, neminovna je i kampanja ,,Od vrata do vrata’’ u okviru koje na najdirektniji način razgovaramo sa građanima i građankama u prilici smo i da saslušamo i da objasnimo sve što je potrebno. Koliko god napora, truda i vremena ovo iziskivalo, neminovno je. Hoćemo rezultat, moramo se za njega izboriti. Isključivo radom  i zalaganjem. Ne postoje problemi, nego samo izazovi – to mora biti naš moto.

Prethodni tekstNeminovan razvoj Futoga
Sledeći tekstDečija sportska liga okupila preko sto mališana