Ne smanjivati niske plate radnicima Gradske uprave

aleksandarjovanovic20120112

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović uputio je danas pismo Gradskom veću Novog Sada u kojem predlaže da se prilikom usklađivanja koeficijenta za obračun i isplatu plata zaposlenima u organima grada Novog Sada, ne primene odredbe kojima se smanjuju plate radnicima Gradske uprave.
– Umanjenje plata pogodilo bi 550 radnika i radnica Gradske uprave, ali se time ne dovodi u pitanje samo njihova egzistencija već i egzistencija 550 novosadskih porodica. Zaposleni u Gradskoj upravi, pored i ovako niskih primanja, rade u interesu građana i građanki Novog Sada. Predloženo umanjenje ozbiljno bi ugrozilo njihovo materijalno stanje ali i funkcionisanje Gradske uprave. Zbog toga ne možemo dozvoliti da se niske plate dodatno umanjuju. Pored toga, ova uredba jasno pokazuje da bi pojedine nadležnosti trebalo da preuzme Autonomna pokrajina Vojvodina i siguran sam da bi se tada ovakva problematika uspešnije rešavala – izjavio je Jovanović, povodom uredbe Vlade Srbije. U pismu koje je predsednik Skupštine grada uputio Gradskom veću navodi se „da se prilikom usklađivanja odredaba Odluke o koeficijentima za obračun i isplatu plata za izabrana, imenovana i postavljena lica i za zaposlene, primene odredbe uredbe kojim se povećava koeficijent za obračun i isplatu plate, a da se odredbe kojima je smanjen koeficijent za obračun i isplatu plate, ne primene“. Jovanović je predložio Gradskom veću i da se Vladi Srbije uputi inicijatavi za izmenu pomenute uredbe.

– Predlažem Gradskom veću Novog Sada da uputi Vladi Republike Srbije inicijativu za izmenu odredaba uredbe, tako da se ne smanjuje koeficijent za obračun i isplatu plate lica sa srednjom i nižom stručnom spremom – stoji u pismu predsednika gradskog parlamenta i dodaje da Gradsko veće Novog Sada, kao ovlašćeni predlagač, utvrdi i dostavi Skupštini Novog Sada Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o koeficijentima za obračun i isplatu plata, kako bi se nakon dostavljanja, tokom februara 2012. godine zakazala sednica Skupštine grada. Prema uredbi Vlade Srbije, plate radnika i radnica sa srednjom i nižom stručnom spremom bile bi smanjene i do pet hiljada dinara, pa bi tako nekvalifikovani radnici, poput kurira ili spremačica, po pomenutoj Uredbi, trebali da imaju mesečnu platu od svega 17.233 dinara.

Prethodni tekstAkcija čišćenja snega
Sledeći tekstJovanović primio nekadašnjeg zatočenika Aušvica