Nema amnestije, stop fašizmu!

NOVI SAD –  Ulicama grada prošetali su se članice i članovi LSV, kao i simpatizerke i simpatizeri stranke, kako bi obeležili četiri godine od održavanja antifašističke šetnje. Centrom su se vijorile zastave Novog Sada, Vojvodine, Evropske unije, stranačka obeležja, dok su ligašice i ligaši nosili transparent na kome je pisalo ”Stop fašizmu”. Završnica šetnje bila je na Keju žrtava racije gde se kraj spomenika Žrtava racije obratio predsednik LSV Nenad Čanak podsećajući da je pre četiri godine Novi Sad rekao “ne” fašistima.

 

stop-fasizmu-setnja1

-Pre četiri godine, fašisti nisu uspeli da prođu našim ulicama, da vređaju uspomenu na sve one koje su aveti fašizma odnele u celom dvadesetom veku. Pre četiri godine Novi Sad je pokazao da je grad u kome je moguće biti drugačiji. Danas smo se okupili da se toga podsetimo – rekao je Čanak.

On je napomenuo da ligaši neće dozvoliti da ulice grada ponovo budu potoci kojima teče krv, osvrnuvši se na zabranu skupova u Beogradu i na činjenicu da je bio pokušaj da se opstruira i skup u Novom Sadu. Lider LSV podsetio je i da je Liga deset godina upozoravala o fašizaciji zemlje, kao i da je pogrešna priča o tome da je nekoga brojčano malo pa da se treba čekati trenutak da se cifra poveća kako bi se protiv njih borili.

-Pustiti fašiste na ulice u ime demokratije je kao pustiti pacove u dečije sobe u ime ekologije- naveo je ovaj ligaš dodajući da sve što je zlo ne zaslužuje da postoji.

 

stop-fasizmu-govor

Čanak je upitao zašto niko nije kažnjen kada je pre sedam godina Novi Sad bio razbijen zbog hapšenja ratnog zločinca Veselina Šljivančanina.

– Nema amnestije, jer nas na to obavezuju kosti naših sugrađana sa dna Dunava. Jer fašisti nemaju ni naciju ni veru. Oni imaju samo jedno, a to je pohlepa, to je put kojim žele da vladaju nad životima i sudbinama svih nas. To im nećemo dozvoliti i nema načina da im to dozvolimo – rekao je on dodajući da država mora da radi svoj posao.

– Ona mora obezbediti ljudima slobodu kretanja, zbora i dogovora, jer bi bilo jako strašno kada bi smo mi, kao najlojalniji deo ovog društva rekli – branićemo se sami. I zato ću ponoviti: Fašizam u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji dok je nas i svih nas ovde nikada neće proći – zaključio je Čanak.

Venci na spomenik Žrtvama racije

Predsednik Političkog saveta LSV Dušan Jakovljev, potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović i potpredsednica Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV Maja Sedlarević, kao i predstavnici SPO Milan Đukić, Vladimir Jelić i Nemanja Starović, položili su vence na Spomenik žrtvama racije. Nekoliko hiljada članova i simpatizera LSV i Srpskog pokreta obnove, koji je podržao ovu akciju Lige, ni jaka kiša nije sprečila da još jednom jasno i glasno kažu – fašizam neće proći. Kolona je prošla istom rutom kao i 2007. godine – od Zmaj Jovinog spomenika, kroz Dunavsku ulicu, do spomenika Žrtvama racije.

venac

 

Prethodni tekstGodišnjica antifašističkog skupa
Sledeći tekstUspešna akcija „Prelepljivanje“