Nema prekrajanja granica Vojvodine!

Politički savet Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava na pojavu da se crtanjem raznih mapa u nacionalističkim predlozima regionalizacije Srbije, brutalno prekraja teritorija AP Vojvodine.

Podsećamo sve koji su zaboravili, ili bi želeli da se to zaboravi, da je Vojvodina autonomna pokrajina.

U Vojvodini se i pre punu deceniju o regionalizaciji Srbije govorilo odgovorno, naučno utemeljeno i sa vizijom kako treba novim ustavom urediti teritorijalno uređenje Srbije. Jer igranje teritorijalnim mapama regija nije ni naivno, ni slučajno, ni bezopasno.

Zato poručujemo svima koji bi da se tako igraju, da Vojvodinu u tom pogledu ostave po strani. A, pogotovo oni čije su ideje juče objavljene na naslovnoj strani „Politike“ sa mapom kojom su Autonomnoj pokrajini Vojvodini oduzeti Vršac, Pančevo, Ruma, Stara Pazova i Inđija.

AP Vojvodina ima svoju istoriju, tradiciju, teritoriju, politički subjektivitet, imovinu i svoj vojvođanski, identitet. Najzad, AP Vojvodina ima jasnu potvrdu u samom Ustavu Srbije. I upravo za očuvanje ustavne potvrde Vojvodine LSV  će se zalagati kako u nacionalnim tako i u evropskim relacijama.

Sličnih pokušaja je bilo i ranije, još od vlasti Slobodana Miloševića. Međutim, sada su ti pokušaji opasniji jer ih dugogodišnji centralisti prikrivaju i takozvanim ravnomernim razvojem.

LSV nema nameru da o tome ćuti, a kamoli da to dopusti.

Prethodni tekstAkcije obeležavanja 7 godina zastave Vojvodine
Sledeći tekstPrva konstitutivna sednica Gro LSV NS