Ni devet godina nije dovoljno za jasnu osudu neonacista

Novi Sad, 07. oktobar – Zastrašujuće je i sramno što ni posle devet godina nema jasne, oštre i nedvosmislene osude i kazne za neonaciste koji su 7. oktobra 2007. kamenicama napali antifašističku kolonu.

LSV

Tokom svih ovih godina, osuđena su i kažnjena samo dvojica njih koji su sami priznali krivicu i nagodili se sa tužilaštvom. Prošle godine, Više javno tužilaštvo je odustalo od daljeg krivičnog gonjenja većine neonacista, uz obrazloženje da su bili kažnjeni prekršajno, a dvojici će se uskoro suditi po ublaženoj optužnici.
Ovakvim odnosom pravosudnih organa, kažnjeni su oni koji se zakona drže i hiljade ljudi koji su u toj antifašističkoj koloni tog dana sprečili da se u Novom Sadu slavi rođendan Hajnriha Himlera.
Ovakvim odnosom pravosudnih organa, nagrađeni su oni koji su tog dana kamenicama razbili glavu jednom od učesnika antifašističke kolone i podizali ruku u znak nacističkog pozdrava.
Na taj način je u zemlji, koja je bezbrojnim žrtvama platila borbu protiv fašizma i koja treba da bude ponosna na svoju antifašističku borbu, faktički legalizovan napad na antifašiste.
Potpredsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Jovanović
Prethodni tekstTribina povodom 25 godina od antiratnih protesta
Sledeći tekstBorko Ilić seje mržnju